Tension myositis syndrome (TMS): pijn door onderdrukte emoties

In dit artikel
Tension myositis syndrome (TMS): pijn door onderdrukte emoties

dossier

Tension myositis syndrome is een aandoening die verwijst naar allerlei pijnklachten, zoals chronische rugpijn of nekpijn. Deze klachten worden veroorzaakt of verergerd door stress of de manier waarop iemand met emoties omgaat. De behandeling is gericht op kennis en inzicht verwerven. Vaak is psychotherapie hierbij aangewezen.

Lees ook: Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?

Wat is TMS?

Getty_rugpijn_dokter_kine_2023.jpg

© Getty Images

De term ‘tension myositis syndrome’ (TMS) werd voor het eerst geformuleerd door arts John Sarno. Het syndroom is een parapluterm voor verschillende pijnklachten. Sarno gelooft dat je geest pijnklachten creëert om onbewuste gedachten en gevoelens te onderdrukken. Onbewust zou je ervan uitgaan dat deze gedachten en gevoelens schadelijk voor je zouden zijn als je je er bewust van zou worden. Je geest creëert dus pijnsyndromen - bijvoorbeeld rugpijn - om je af te leiden en te voorkomen dat de onderdrukte gedachten je bewustzijn bereiken.

Het syndroom is gestoeld op de wisselwerking tussen lichaam en geest, en meer bepaald op de manier waarop stress uit het verleden en het heden mensen ziek kan maken. Dr. Sarno zegt dat we een pijnsyndroom niet lijdzaam moeten ondergaan, maar we moeten proberen te begrijpen wat de werkelijke oorzaak is. 

Lees ook: EMDR: therapie voor verwerking van trauma

Wie is vatbaar voor TMS?

Personen met TMS delen doorgaans een aantal persoonlijkheidskenmerken:

  • Laag gevoel van eigenwaarde. 
  • Perfectionisme en zelfkritiek.
  • De behoefte om goed te zijn, tot het punt dat men zijn eigen behoeftes opoffert voor anderen, wat leidt tot onbewuste woede tegenover zichzelf.
  • Vijandigheid, agressie, prikkelbaarheid en opvliegendheid tegenover anderen als gevolg van onderdrukte woede.
  • Schuldgevoelens omdat je niet genoeg bent of doet om anderen tevreden te stellen.
  • Zich afhankelijk voelen van anderen.

Lees ook: Neuropathische pijn of zenuwpijn

Hoe wordt TMS behandeld?

De behandeling van TMS volgt niet het klassieke pad van medicatie of operaties, maar richt zich op het ontwikkelen van kennis en inzicht. Door het idee achter TMS te begrijpen en toe te passen, zal de pijn vaak verdwijnen. Vaak is psychotherapie nodig die zich richt op onderdrukte emoties. 
Psychotherapie voor TMS helpt je je gevoelens te ervaren, en zo de TMS-symptomen te verminderen. De psycholoog zal de patiënt helpen om bewuste en onbewuste gevoelens te verbinden met lichamelijke symptomen. Hij zal beoordelen welke afweermechanismen de patiënt gebruikt om gevoelens te vermijden. Zo zal een patiënt beter begrijpen hoe hij zichzelf kan beschermen tegen ongemakkelijke of intolerabele gevoelens die de TMS symptomen doen toenemen.

Een belangrijk onderdeel van herstel van TMS zijn de dagdagelijkse gevoelens en gedachten van een patiënt. Een dagboek kan een zeer waardevol onderdeel zijn van het herstelprogramma. Het kan een patiënt helpen om gevoelens uit het verleden of heden bloot te leggen en om emoties op een dieper niveau te ervaren. 

Lees ook: Waarom doe je aan zelfsabotage hoe kom je ervan af?

Bronnen:
https://www.drmargaretchan.com
https://www.kirstenfliegler.com
http://www.davidlipsigmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram