Controleren op teken: doe de tekencheck!

In dit artikel
Controleren op teken: doe de tekencheck!

dossier

Ben je vaak buitenshuis, genietend van een dagje wandelen in het bos, spelen in de tuin of picknicken in het park? Geniet er van, maar let ook op, want je kan gebeten worden door een teek. Dat zijn kleine spinachtig beestjes. Ze bevinden zich tussen struiken of hoog gras en kruipen op mensen en dieren wanneer ze op zoek zijn naar bloed om zich voor te planten. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Sommige teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Maar door te controleren kan je dit voorkomen.

Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door een tekenbeet?

Waarom controleren op teken?

Het is belangrijk om jezelf te controleren op teken, omdat je ziek kunt worden als je gebeten bent door een teek, denk maar aan tekenencefalitis of de ziekte van Lyme. Bovendien merk je zelf niets van een tekenbeet, omdat teken erg klein zijn en de beet pijnloos is. 
Teken kunnen zich overigens vastbijten op plekken die bedekt zijn met kleding of moeilijk zichtbaar zijn, zoals onder het haar, achter de oren en in de navel. En hoe sneller een teek wordt verwijderd, hoe minder kans op besmetting.  

Wil je een tekenbeet voorkomen? Blijf dan zoveel mogelijk op paden in het bos, draag bedenkende kledij en gebruik een insectenwerend middel op basis van DEET, maar dan nog doe je beter elke avond de tekencheck.

Lees ook: Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?

Wanneer controleren op teken?

  • Na een wandeling in het bos, park, heide of duinen.
  • Tijdens een jeugdbewegingskamp.
  • Op vakantie in een gebied met veel teken.
  • Als je veel last hebt van teken in je tuin.

Lees ook: Tekenrisicokaart Vlaanderen: specifieke tips per regio om tekenbeten te voorkomen

De tekencheck

Getty_teek_tekenbeet_lyme_2024.jpg

© Getty Images

Teken kruipen op je lichaam en onder je kleding op zoek naar een warm plekje. Dit kan overal op je lichaam zijn, dus controleer niet alleen je armen, benen, borstkas en buik, maar ook je hoofd, haarlijn, achter de oren, de oksels, navel, liesstreek, bilnaad, knieholte en tussen de tenen.
Vraag anderen om je te helpen of gebruik een spiegel.

Vind je een teek? 

Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet draait, op de buik duwt of plat duwt. Gebruik een tekenverwijderaar en smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet.  Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. 

Let de komende maand op symptomen zoals een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet. Raadpleeg zeker je arts indien je symptomen krijgt. 

Lees ook: Tekenbeet: hoe een teek verwijderen?

Lees ook: Waarop moet je letten na een tekenbeet?

Bron:
www.tekenbeten.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram