Healthy hybrid habits: tips voor een gezonde balans tussen kantoor- en thuiswerk

In dit artikel
Healthy hybrid habits: tips voor een gezonde balans tussen kantoor- en thuiswerk

dossier

De laatste jaren is thuiswerk volledig ingeburgerd. Hoewel werken vanuit je ‘home office’ heel wat voordelen biedt, raden experts toch aan om ook geregeld naar kantoor te komen. Waarom? En hoe zorg je voor een gezond evenwicht bij dat hybride werken?  

Lees ook: Recht op deconnectie beschermt mentale welzijn van werknemers

Waarom hybride werken?

Getty_hybride_werken_thuiswerk_meeting_2023.jpg

© Getty Images

Thuiswerk ligt ons wel, zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog, volgens cijfers van Deloitte zou 77% van de Gen Z's en 75% van de millennials overwegen om een andere job te zoeken als hun werkgever hen zou vragen om voltijds op kantoor te werken. Met de digitale communicatiemiddelen zien we ook niet echt graten in ‘remote work’. Minder gepalaver tijdens meetings, geen files, efficiënte pauzes… En toch is voltijds thuiswerk niet aan te raden. Als je fysiek niet of nauwelijks aanwezig bent op de werkvloer, bekoelt de band met het bedrijf en valt de connectie met collega’s weg. De betrokkenheid neemt een duik, en dat uit zich ook in je productiviteit. Want waarom zou je een extra effort doen voor een co-worker die je zelden ziet?  

De gulden middenweg is hybride werken. Deels in je eigen omgeving, deels op locatie. Zo pik je de voordelen mee van thuiswerk én blijf je op de hoogte van wat er op de werkvloer speelt.  

Lees ook: Procrastinatie: hoe kan je uitstelgedrag aanpakken?

7 redenen om toch geregeld naar kantoor te gaan

  1. Persoonlijke interacties smeden sterkere banden tussen teamleden, en een goeie band met collega’s draagt bij aan een positieve werksfeer. Hoe futiel het ook lijkt, small talk aan de koffiemachine werpt dus vruchten af, en dat kan nu eenmaal niet digitaal.
  2. Persoonlijke communicatie bevordert de creativiteit. Brainstormsessies waarbij je samen in een kamer zit, verlopen bijvoorbeeld veel succesvoller dan digitale brainstormsessies. 
  3. Samen met collega’s in een ruimte werken, creëert een gevoel van eenheid. 
  4. Het risico op miscommunicatie is kleiner tijdens een live gesprek dan tijdens een digitale meeting, en een duidelijke briefing kan heel wat tijdverlies en dubbel werk besparen. Bovendien gaat niet-verbale communicatie, body language dus, bijna volledig verloren in een virtuele meeting. 
  5. Als je naar kantoor gaat, krijg je automatisch meer beweging, en genoeg beweging is belangrijk om een sedentaire levensstijl tegen te gaan. 
  6. Hoewel sommigen woon-werkverkeer beschouwen als tijdverlies, zorgt het toch voor een duidelijke barrière tussen werk en vrije tijd. Het geeft je de mogelijkheid om mentaal de switch te maken, zodat je ontspannen thuiskomt.
  7. Wat als het team uitbreidt? Uitsluitend digitale communicatie maakt de onboarding van een nieuwe collega heel moeilijk, of zelfs onmogelijk. 

Lees ook: Ergonomische houding aan bureau

Hoewel thuiswerk ongekende flexibiliteit biedt, is af en toe fysiek aanwezig zijn op het werk dus toch essentieel voor een gezonde werksituatie, als je een werknemer bent weliswaar. ‘Af en toe’ kan voor elk bedrijf overigens iets anders betekenen, afhankelijk van de sector, de grootte van het bedrijf en het aantal mensen. Het gaat in essentie dus vooral om goede afspraken maken. Tijdens een open gesprek met je werkgever kunnen jullie je voorkeur op elkaar afstemmen. Een persoonlijk gesprek, liefst. 

Bronnen:
https://www.uber.com
https://www.businessnewsdaily.com
https://aperian.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram