Wat doen bij een allergische reactie op insectenbeet?

dossier

Terwijl de ene persoon nauwelijks iets opmerkt van een insectenbeet, worden anderen geplaagd door joekels van jeukende bulten. Soms kan een lichaamsdeel zelfs volledig opzwellen. Meestal zijn insectenbeten onschuldig en hoogstens vervelend. Maar wie allergisch reageert, heeft onmiddellijk medische zorg nodig.

Lees ook: Bij, wesp, hoornaar of hommel: wat doen bij een steek?

Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

Allergische reactie op muggenbeet of wespensteek

Getty_allergischereactie_insectenbeet_2023.jpg.jpg

© Getty Images

  • Een allergische reactie op beten of steken komt het meest voor bij de zogenaamde ‘giftige stekers’: de honingbij, wesp, hommel, hoornaar, horzel en bepaalde mieren. Bij een beet of steek door deze insecten krijg je huidverschijnselen als reactie op het gif, maar het afweersysteem is niet noodzakelijk betrokken. Bij een allergische reactie op het gif is het afweersysteem wel betrokken, soms zo ernstig dat er een anafylactische reactie kan optreden. Het gif dat door de beet of steek van een insect in je lichaam wordt geïnjecteerd, zorgt ervoor dat je immuunsysteem reageert. Op dat moment zal je lichaam antistoffen aanmaken. Bij elke volgende beet of steek heb je telkens 50 procent kans op een allergische reactie. 
  • De beten van niet-giftige stekers, zoals muggen, vlooien, luizen (waaronder kleerluizen, bedluizen en wandluizen), teken en schurftmijt, kunnen ook een huidreactie veroorzaken maar die is niet zo ernstig als bij een echte allergische reactie. De steek van een mug bijvoorbeeld, is niet sterk genoeg om een anafylactische reactie uit te lokken.

Lees ook: Wat is een anafylactische shock?

Overgevoelig voor beten en steken

Na een steek of beet door een insect hebben de meeste mensen last van zwelling, pijn, roodheid en jeuk. De mate waarin je hier last van hebt, verschilt van persoon tot persoon.

Sommige mensen reageren overgevoelig op een beet of steek en ontwikkelen een hevige lokale reactie: het gebeten of gestoken lichaamsdeel zwelt dan enorm op. Soms gaat de zwelling gepaard met misselijkheid, hoofdpijn of vermoeidheid. Zolang de zwelling zich beperkt tot het gebied rond de beet, is er geen reden tot paniek. Je kan de symptomen bestrijden met https://www.gezondheid.be/artikel/ontstekingsremmers/nsaid-hoe-gebruik-je-ontstekingsremmers-en-wat-zijn-de-bijwerkingen-35283" target="_blank">NSAID’s, https://www.gezondheid.be/artikel/medicatie/bijwerkingen-corticosteroiden-cortisone-fysiek-en-mentaal-36862" target="_blank">corticosteroïden of anti-allergiemedicatie (antihistamine).

Lees ook: Muggenwerende producten, hoe werken ze eigenlijk?

Allergische reactie op insectenbeet

Bij een allergische reactie kan je koorts of ademhalingsmoeilijkheden krijgen, last krijgen van misselijkheid, braken, spierkrampen of een snelle hartslag. Ook kunnen je lippen en keel opzwellen, je kan verward zijn of zelfs het bewustzijn verliezen. Deze symptomen treden 15 tot 30 minuten na de beet of steek op.
Als je erg gevoelig bent voor het gif van een dier, kan je een anafylactische shock krijgen: je keel wordt dichtgeknepen, je hebt moeite om adem te halen en de bloeddruk daalt, waardoor je kan flauwvallen of zelfs in coma kan geraken. Dit is een medisch noodgeval en mogelijk levensbedreigend.

Lees ook: Tekenbeet: welke symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme?

Wat doen bij allergische reactie?

Als je een ernstige allergische steekreactie hebt, heb je adrenaline nodig die je zelf kan injecteren alvorens je een arts belt. Meestal zal deze injectie een nog ernstiger allergische reactie voorkomen. Zelfs als de symptomen lijken te stoppen na de injectie, heb je nog steeds medische zorg nodig. Als je ooit al een allergische reactie hebt gehad op een insectenbeet, draag dan altijd een auto-injectiepen met adrenaline op zak.
Wie af wil van zijn allergie, kan immunotherapie of desensibilisatie overwegen. Je krijgt dan een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor je allergisch bent, toegediend. Zo kan je immuunsysteem er langzaam aan wennen en zal het uiteindelijk ook minder of niet meer reageren op de stof.

Lees ook: Immunotherapie bij insectenallergie

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.huidarts.com
https://www.webmd.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram