Ozempic: is semaglutide ook het wondermiddel voor je hart?

dossier

Semaglutide is vooral bekend als werkzame stof in Ozempic, het felbesproken ‘afslankmedicijn’ dat eigenlijk bedoeld is voor mensen met diabetes. Maar naar semaglutide is de aflopen tijd veel onderzoek gedaan. Behalve dat de stof helpt om de suikerspiegel te beheersen en gewicht te verliezen zou semaglutide ook goed zijn voor je hart en bloedvaten.

Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?

Semaglutide voor gewichtsverlies

Getty_semaglutide_Ozempic_2024.jpg

© Getty Images

Semaglutide brak potten in de medische wereld toen producent Novo Nordisk het als bestanddeel gebruikte in Ozempic, een medicijn om diabetes type 2 te behandelen. Patiënten verloren er behoorlijk wat gewicht door, wat het middel ook aantrekkelijk maakte voor niet-diabetici. Het gevolg was dat semaglutide onder nog een andere merknaam werd ontwikkeld, namelijk Wegovy, dat specifiek bedoeld is voor gewichtsverlies. Daarnaast vind je semaglutide ook in Rybelsus, een diabetesmedicijn dat je in tabletvorm inneemt.

Lees ook: Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?

Lees ook: Rybelsus: een pil om af te vallen?

Semaglutide voor hartaandoeningen

In 2023 toonde een klinische studie (SELECT-studie) aan dat semaglutide het risico op ernstige hartaandoeningen aanzienlijk kan verminderen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij mensen met overgewicht en een cardiovasculaire aandoening die geen diabetes hebben. 

"Deze studie is een belangrijke doorbraak", zei Harlan Krumholz, cardioloog aan Yale Medicine. “Van semaglutide was al bekend dat de stof het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes verlaagt, maar de SELECT-studie was de eerste die aantoonde dat Wegovy - dat een hogere dosis semaglutide bevat dan Ozempic - dat risico ook verlaagt bij mensen die geen diabetes hebben.” Het risico op hart- en vaatziekten zou afnemen doordat semaglutide de glucosespiegels verbetert, de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt en ontstekingen vermindert.

Een bijkomende studie toont aan dat de behandeling met semaglutide cardiovasculaire voordelen oplevert, ongeacht het startgewicht en de hoeveelheid verloren gewicht van de patiënten. Dit suggereert dat zelfs diegenen die maar een kleine hoeveelheid gewicht verliezen, betere cardiovasculaire resultaten verkrijgen met semaglutide.

Lees ook: Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic?

Semaglutide tegen hoge cholesterol

Getty_semaglutide_tablet_2024.jpg

© Getty Images

Een van de elementen die je risico op hart- en vaatziekten bepaalt, is je cholesterolgehalte. Een hoog cholesterolgehalte – hoog LDL-cholesterol, hoge triglyceriden en laag HDL-cholesterol - doet de kans op hartaandoeningen stijgen. Bij patiënten met diabetes ziet men vaak dat ze deze slechte waarden vertonen. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat semaglutide het lipidenprofiel van patiënten kan verbeteren door LDL-cholesterol te verlagen en HDL-cholesterol te verhogen.

En er is ook een indirect effect: met semaglutide verlies je gewicht en we weten dat gewichtsverlies vaak gepaard gaat met, opnieuw, hogere HDL-cholesterwaarden, een lager LDL-cholesterol en gunstigere lipidenwaarden.

Lees ook: Hoe cholesterol verlagen?

Kritiek en beperkingen van de studies

Toch luiden er ook kritische stemmen. "Hoewel de bevindingen heel positief zijn, moeten we voorzichtig zijn met de interpretatie", zegt Dr. Garron Dodd, laboratoriumhoofd en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Melbourne. "De waargenomen effecten zijn, hoewel statistisch significant, relatief bescheiden, waardoor we ze niet mogen overinterpreteren.” Dr. Dodd beschouwt het als een mogelijkheid dat de waargenomen cardiovasculaire voordelen uitsluitend een gevolg zijn van gewichtsverlies.

Een beperking van het onderzoek is dat alleen patiënten met al bestaande hart- en vaatziekten werden opgenomen. Verdere studies zijn nodig om het effect van semaglutide op personen met overgewicht of obesitas zonder hart- en vaatziekten vast te stellen. Ook beperkt de studie zich tot patiënten met milde of stadium-1-obesitas (gemiddeld BMI rond 33), wat vragen oproept over de effecten bij patiënten met meerdere vormen van obesitas.

Lees ook: Podcast: cholesterol en een gezond hart

Bronnen:
https://www.yalemedicine.org
https://www.obpl.nl
https://www.slowmovement.com
https://newatlas.com



auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram