eiwitten

proteïnen

Aminozuren en ketens van aminozuren verbonden door peptide bindingen.

Hoe gezond is burrata?

Hoe gezond is burrata?
dossier 14/11/2024

Burrata is een populaire Italiaanse kaas die bekend staat om zijn romige textuur en delicate smaak. Het wordt vaak geprezen als een luxe toevoeging aan salades, pizza's en antipasti, maar hoe gezond is burrata eigenlijk?

lees meer »

Amyloïdose: eiwitstapelingsziekte

Amyloïdose: eiwitstapelingsziekte
dossier 31/10/2024

Amyloïdose is een groep van ziekten waarbij abnormaal gevouwen eiwitten zich opstapelen in verschillende organen zoals de nieren, het hart en het zenuwstelsel. AL-amyloïdose, de meest voorkomende vorm, wordt veroorzaakt door een voorstadium van beenmergkanker.

lees meer »

Is Skyr gezonder dan yoghurt?

Is Skyr gezonder dan yoghurt?
dossier 29/08/2024

Skyr is wereldwijd een vaste waarde geworden binnen het zuivelassortiment in de supermarkt. En daar is een goede reden voor: Skyr verenigt de volle smaak van romige zuivelproducten met de gezonde voedingsstoffen uit yoghurt en plattekaas. Maar is het ook gezonder dan yoghurt?

lees meer »

Hoe gezond zijn kwarteleitjes?

Hoe gezond zijn kwarteleitjes?
dossier 27/06/2024

Van alle dierlijke producten hebben het meest uitgebalanceerde gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Wat doen kwarteleitjes dan precies voor onze gezondheid? En wat is het verschil met kippeneieren?

lees meer »

Gezond ouder worden: wat eten?

Gezond ouder worden: wat eten?
nieuws 20/02/2024

Een nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?

lees meer »

Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?

Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?
dossier 5/10/2023

Wist je dat je door de juiste voedingsstoffen te consumeren je immuniteit een boost kan geven? We zetten enkele belangrijke nutriënten op een rijtje en vragen advies aan Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.

lees meer »

Wat zijn de symptomen van glutenintolerantie of coeliakie?

Wat zijn de symptomen van glutenintolerantie of coeliakie?
dossier 1/05/2023

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Als iemand met coeliakie iets eet of drinkt dat met gluten is bereid, leidt dat tot beschadiging van de darmvlokken in de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen, met verschillende klachten als gevolg.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Insecten eten: gezond of gevaarlijk?

Insecten eten: gezond of gevaarlijk?
dossier 28/04/2023

In Europa zal je insecten vooralsnog weinig terugvinden op een menukaart, maar in sommige werelddelen worden ze zelfs als delicatesse beschouwd. Bij ons blijken mensen vooral bezorgd te zijn over mogelijke allergische reacties. Is dat terecht? Allergoloog Christine Breynaert (UZ Leuven) geeft uitleg.

lees meer »

Wat doet eiwitpoeder voor je spieropbouw?

Wat doet eiwitpoeder voor je spieropbouw?
dossier 12/01/2023

Eiwitten (proteïne) helpen bij het onderhoud van botten en spieren, weefselherstel en de spijsvertering. Maar ook als je aan spiermassa wil winnen, zijn eiwitten essentieel. Is eiwitpoeder gezond voor wie vaak aan krachttraining doet? En waarop moet je letten als je eiwitpoeder kiest?

lees meer »

Wanneer is een shake gezond?

Wanneer is een shake gezond?
dossier 21/02/2022

Het verschil tussen een gezonde en ongezonde shake hangt grotendeels af van de kwaliteit en kwantiteit van de ingrediënten. De grootste valkuil is dat ze vaak grote hoeveelheden toegevoegde suiker bevatten en daardoor de voedingswaarde van de shake verminderen.

lees meer »

Zijn eiwitrepen gezonde snacks?

Zijn eiwitrepen gezonde snacks?
dossier 10/02/2022

Proteïnerepen ('proteine bars') zijn een makkelijke manier om eiwitten aan je dagelijkse dieet toe te voegen. Binnen het brede gamma van eiwitrepen is er echter veel variatie in kwaliteit. Dit moet je weten voordat je een keuze maakt.

lees meer »

Moet je anders gaan eten als je meer gaat sporten?

Moet je anders gaan eten als je meer gaat sporten?
dossier 27/01/2022

Wanneer moet je je voeding afstemmen op je sport? Voor sporters is het een belangrijke vraag, want de juiste voeding voorziet je lichaam van voldoende brandstof tijdens het sporten, je loopt minder risico op blessures en ziekte, en het helpt je om achteraf te herstellen.

lees meer »

Welke soorten koolhydraten zijn er en hoe reageert ons lichaam erop?

Welke soorten koolhydraten zijn er en hoe reageert ons lichaam erop?
dossier 24/08/2020

Koolhydraten zijn een ingewikkelde materie. Ze bestaan in verschillende vormen en krijgen allerlei soorten namen. Soms worden ze worden de hemel in geprezen, soms worden ze verguisd. Het is sowieso niet altijd evident om door de bomen het bos te zien en te weten welke soort koolhydraat je in de kuip hebt. Om daarin wegwijs te geraken, moeten we ons eerst even verdiepen in de scheikunde.

lees meer »

Waarom moeten we meer bonen eten?

Waarom moeten we meer bonen eten?
nieuws 3/03/2020

Kikkererwten, linzen, bruine en witte bonen... Amper 20 procent legt wekelijks peulvruchten op zijn bord. Het zijn nochtans de ideale vleesvervangers. Ze zitten boordevol eiwitten en pectine, een cholesterolverlagende stof.

lees meer »

Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond

Glutenvrije producten voor kinderen vaak niet gezond
nieuws 31/08/2018

‘Glutenvrij’ heeft vandaag onterecht een gezond imago. Veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes bevatten echter vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels en eiwitten dan de gewone versie met gluten. Vaak zijn ze ook veel duurder.

lees meer »

Melk verhitten tegen koemelkallergie

Melk verhitten tegen koemelkallergie
nieuws 25/07/2017

Ongeveer 2 procent van de kinderen tussen 0 en 2 jaar heeft koemelkallergie. De meeste kinderen ontwikkelen in de eerste paar levensjaren tolerantie voor koemelk. Ze groeien over de koemelkallergie heen. Maar juist in die eerste twee jaar is melk een belangrijke bron van voedingstoffen.

lees meer »

Minder eiwit in opvolgmelk zuigelingen

Minder eiwit in opvolgmelk zuigelingen
nieuws 1/06/2017

Het Europese Voedselagentschap EFSA adviseert om het minimale eiwitgehalte van opvolgmelk te verlagen van 1,8 g per 100 kcal naar 1,6 g per 100 kcal. Dat advies is gebaseerd op het eiwitgehalte van borstmelk tijdens het eerste jaar dat borstvoeding wordt gegeven en op een aantal specifieke studies.

lees meer »

Peulvruchten verzadigen meer dan vlees

Peulvruchten verzadigen meer dan vlees
nieuws 28/01/2017

Plantaardige eiwitten (afkomstig van bonen en erwten) verzadigen meer dan dierlijke eiwitten (afkomstig van kalfsvlees en varkensvlees). Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in het vakblad Food & Nutrition.

lees meer »

Kookboek voor mensen met de ziekte van Parkinson

Kookboek voor mensen met de ziekte van Parkinson
nieuws 10/11/2016

ParkinsonNet lanceerde een kookboek dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Het kookboek biedt recepten die patiënten verlichting kunnen bieden bij klachten die gepaard gaan met de ziekte van Parkinson.

lees meer »

Jonge kinderen eten te weinig vet en te veel eiwitten

Jonge kinderen eten te weinig vet en te veel eiwitten
nieuws 25/01/2016

Jonge kinderen krijgen doorgaans te veel energie en eiwitten en te weinig vetten en vezels binnen, mogelijks omdat de ouders bezorgd zijn om het gewicht van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

lees meer »

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten
nieuws 12/01/2016

De rekken van warenhuizen puilen tegenwoordig uit van de glutenvrije producten. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

lees meer »

Biefstuk van plantaardige eiwitten

Biefstuk van plantaardige eiwitten
nieuws 21/11/2015

Een vleesvervanger, op basis van peulvruchten, die niet onderdoet voor een biefstuk. Dat is het resultaat van een onderzoek naar duurzame vleesvervangers met puur plantaardige ingrediënten van Wageningen University.

lees meer »

Meer antistoffen bij zwangerschap na eiceldonatie

nieuws 23/05/2015

Een zwangerschap is voor het immuunsysteem een grote uitdaging. De foetus is immers voor de helft lichaamsvreemd. Bij een zwangerschap die ontstaat door eiceldonatie is zelfs al het genetisch materiaal van het kind onbekend voor de moeder.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram