- dossierWinterdrankjes die je immuunsysteem versterken
- dossierGezond ouder worden
- dossierZijn oesters gezond?
- dossierWat is aquafaba en waarvoor gebruik je het?
- dossier11 tips voor gezonde nieren
Fruitsap toch niet zo ongezond volgens nieuwe studie
nieuws
Is vruchtensap nu gezond of niet? Wereldwijd verschillen de adviezen rond het drinken van vruchtensap. In sommige landen wordt fruitsap in dezelfde categorie geplaatst als frisdrank door een vergelijkbare hoeveelheid suiker. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het antwoord genuanceerder is.
Lees ook: Hoe gezond is een banaan?
Geen vervanging van stuk fruit
De voedingsrichtlijn in België luidt dat men het best niet meer dan één glas vruchtensap per dag drinkt. Drink vruchtensap ook liever niet om fruit te vervangen. Het bevat namelijk evenveel suiker als frisdrank en vaak minder voedingsstoffen en vezels dan fruit.
Wanneer je fruit perst, verlies je niet alleen vezels, maar ook nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen. “Je perst alle gezonde elementen in een stuk fruit eigenlijk kapot”, zegt voedingswetenschapper Jana Van Stappen van KU Leuven. “Niet helemaal natuurlijk, want er blijft wel wat achter in het sap, maar nooit zoveel als wanneer je een volledig stuk fruit zou eten.” Het glucosegehalte in het bloed stijgt bovendien sneller als je vruchtensap drinkt dan wanneer je een stuk fruit eet.
Puur vruchtensap, zonder toegevoegde suikers, kan een aanvulling zijn om je dagelijkse hoeveelheid fruit te halen, maar volgens Van Stappen mag het geen vervanging zijn voor het eten van fruit.
Lees ook: Wanneer is suiker wél gezond?
Nieuw Nederlandse onderzoek
Volgens de richtlijnen van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kan fruit gedeeltelijk vervangen worden door puur vruchtensap, maar in Nederland geldt de richtlijn van de Gezondheidsraad om zo min mogelijk puur vruchtensap te drinken.
Een nieuwe studie van Nederlands voedingswetenschapper Floor Scheffers volgt de richtlijn van de Gezondheidsraad gedeeltelijk. In vruchtensap zitten er namelijk geen vezels. Je zal dus geen verzadigd gevoel krijgen als je het drinkt. Je kan fruit dus beter eten dan drinken. Maar de studie leverde geen bewijs om te stoppen met het drinken van vruchtensap.
Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn
Fruitsap zo slecht nog niet
Voor haar promotieonderzoek werkte Scheffers samen met het RIVM en UMC Utrecht. De onderzoekers gebruikten twee grote cohortstudies waarbij mensen langer dan 25 jaar werden gevolgd. Bij de volwassenenstudie ging het om 40.000 Nederlanders en bij de kinderstudie om 4.000 kinderen. Mensen die vruchtensap dronken, vergeleek men met diegenen die dat niet of weinig deden. De hoofdbevinding was dat puur vruchtensap minder schadelijk is voor de gezondheid dan frisdrank met toegevoegde suikers.
Scheffers: "We weten dat fruit goed is voor de gezondheid en dranken met toegevoegde suikers slecht zijn. Omdat vruchtensap veel suiker bevat en er verder weinig bekend is, wordt vruchtensap in dezelfde categorie als frisdrank geplaatst. Het is geen verkeerde richtlijn, maar ons onderzoek laat zien dat vruchtensap niet zo slecht is en eerder als een tussencategorie moet worden beschouwd."
Lees ook: Het Recept: Servaas Bingé over het belang van kleurrijke voeding
Vruchtensap verlaagt risico op hart- en vaatziekten
Er heerste ook een claim dat vruchtensap het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en astma zou doen stijgen. Deze stelling weerlegde Scheffers in haar onderzoek. Matige consumptie van puur vruchtensap (tot zeven glazen per week) bleek zelfs gunstig voor het risico op hart- en vaatziekten.
Het gaat evenwel maar om één studie. En voedingsrichtlijnen worden nooit gebaseerd op één enkele studie. Maar dit toont wel dat meer onderzoek nodig is naar het onderwerp.
Lees ook: Waarom voelt de schil van sommige appels vettig aan?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist