Veroorzaken kolen winderigheid of krampen?
In dit artikel
Veroorzaken kolen winderigheid of krampen?
dossier
Groene kool, rode kool, witte kool, spruitjes, broccoli... Voor sommige mensen kan het eten ervan winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of darmkrampen veroorzaken. Waarom hebben sommige mensen er meer last van dan anderen? En hoe kun je ze blijven eten en toch je darmen sparen?
Lees ook: Winderigheid en een opgeblazen gevoel: misschien heb je last van SIBO?
Vezels en fermentatie in de dikke darm
Kruisbloemige groenten zoals kolen bevatten voedingsvezels (raffinose) die onverteerd door het spijsverteringsstelsel gaan. Zodra ze de dikke darm bereiken, ondergaan ze een fermentatieproces onder invloed van darmbacteriën, die ze afbreken. Deze omzetting leidt tot de vorming van gassen zoals kooldioxide, methaan en waterstof. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid.
De aard en ernst van de symptomen kunnen per persoon verschillen, en zijn afhankelijk van:
- hoe vaak je vezels eet: als je niet de gewoonte hebt om regelmatig vezels te eten, heb je eerder last van de onaangename effecten van gisting (winderigheid, opgeblazen gevoel).
- de samenstelling van de darmflora (microbiota) die specifiek is voor elk individu.
Lees ook: 10 mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik
Kool, een ‘prikkelend’ voedingsmiddel
Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië heeft aangetoond dat wanneer onze darmcellen (enterochromaffinecellen) worden geconfronteerd met een prikkelende voedingsmiddelen, ze de hersenen instrueren om het spijsverteringsproces te versnellen. De stof die deze spijsverteringsreactie het meest activeert is allylisothiocyanaat.
Allylisothiocyanaat is een organische zwavelverbinding die voorkomt in kool en broccoli. In de natuur voorziet het planten van een verdedigingsmiddel tegen planteneters. Het wordt in de groente opgeslagen in een onschadelijke vorm die glucosinolaat wordt genoemd. Maar wanneer een dier (of een mens) op de kool kauwt, komt allylisothiocyanaat vrij. Deze verbinding kan vervolgens de darmbewegingen (darmmotiliteit) verergeren en symptomen veroorzaken zoals krampen, winderigheid en diarree.
De enterochromaffinecellen van sommige mensen zijn gevoeliger voor deze stoffen dan die van anderen. Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan het
prikkelbare darmsyndroom. Dat verklaart waarom zij moeite hebben met het verdragen van voedingsmiddelen zoals kool.
Lees ook: Prikkelbare darm syndroom (PDS): wat kan je zelf doen?
Waarom stinkt winderigheid door kool?
Scheten ruiken niet altijd slecht. Kruisbloemige groenten zoals kool zijn echter rijk aan zwavelverbindingen. Het gas dat in de darm wordt geproduceerd bevat daarom waterstofsulfide, dat een geur heeft die lijkt op die van rotte eieren.
Lees ook: Zegt de geur van een wind iets over je gezondheid?
Hoe kook je kool om winderigheid te voorkomen?
Het is niet aan te raden om kool of andere groenten rauw te eten als je winderigheid wilt voorkomen. Beter is om de kool goed te koken en vooral ook te blancheren. Blancheren helpt om het gehalte aan zwavelverbindingen te verminderen, zoals glucosinolaten, die bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Blancheren houdt in dat je de groenten 5 tot 7 minuten onderdompelt in kokend water met een eetlepel zuiveringszout. Daarna kun je ze verder koken volgens het recept van je keuze. Met andere woorden, blancheren is het voorkoken van de groenten. Het toevoegen van selderij, anijs of komijn aan gekookte kool helpt ook om de productie van darmgas te verminderen.
Lees ook: 12 tips om winderigheid te voorkomen
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: januari 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.