Hoe vaak moet ik mijn loopschoenen vernieuwen?

dossier

Veel mensen vragen zich af wanneer ze hun oude loopschoenen moeten vervangen. Uitwendig zichtbare slijtage is natuurlijk een belangrijk element. Wanneer de buitenzolen zijn afgesleten, wanneer de middenzool rimpels vertoont of aan één kant is samengedrukt, als je met je tenen bijna door de schoen zit, als de hielkap duidelijk vervormd is, of wanneer de schoenen niet goed meer blijven aansluiten, dan is het tijd om ze te vervangen. Maar ook schoenen die er nog perfect uitzien, kunnen aan vervanging toe zijn omdat ze onvoldoende stabiliteit of schokdemping bieden. Dat wordt vooral bepaald door het aantal gelopen kilometers.

Lees ook: Kan je met compressiekousen je sportprestaties verbeteren?

Wanneer zijn loopschoenen versleten?

Getty_loopschoenen_jogging_2024.jpg

© Getty Images

Bij normaal gebruik geldt als vuistregel dat een loopschoen na 1000 km moet vervangen worden. Loop je 25 kilometer in de week? Dan kun je zo’n 40 weken met je schoenen doen.
Veel is echter afhankelijk van je lichaamsbouw (zwaardere lopers zullen hun schoenen meestal sneller verslijten dan lichtgewichten), je loopstijl, hoeveel je proneert (manier waarop de voet kantelt tijdens het hardlopen) of supineert (naar buiten kantelen van de voet), hoe je voeten landen, waar je loopt (op een zachte ondergrond zullen ze minder snel verslijten dan op asfalt of beton), de loopomstandigheden (wanneer je bv. veel in de regen loopt zal de levensduur verkorten), het onderhoud, enz.

Lees ook: Wat is beter: wandelen of lopen?

Signalen die erop wijzen dat je nieuwe loopschoenen nodig hebt

  • De schoenen hebben hun veerkracht verloren. Bij versleten schoenen begint het schuim aan de binnenkant in te zakken, waardoor je minder vering hebt om de schokken op te vangen.
  • Je hebt meer pijn dan normaal. Pijn in de gewrichten is een duidelijk signaal dat je loopschoenen toe zijn aan vervanging.
  • Blaren op je voeten. Blaren kunnen ontstaan als hardloopschoenen zodanig versleten zijn dat ze de positie en beweging van je voet veranderen tijdens het lopen. Zonder voldoende ondersteuning en demping gaan voeten vaak meer verschuiven in de schoen, waardoor gevoelige plekken ontstaan op de plaats waar de huid tegen het materiaal wrijft.
  • Het slijtagepatroon is ongelijkmatig. Aan de onderkant en zijkanten van je schoenen kan je zien of er ongelijkmatige slijtage is. De ene schoen kan bijvoorbeeld meer versleten zijn dan de andere. Of de buitenrand kan versleten zijn, terwijl de binnenrand dat niet is. Die ongelijkmatigheid kan assymmetrieën in je loopbewegingen versterken, waardoor je pijn en ongemak kan krijgen.

Lees ook: De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling

Tips om je loopschoenen te onderhouden

  • Laat je schoenen na een training minstens twee dagen rusten en haal eventueel de binnenzooltjes eruit. Zo kan het vocht uit je schoenen trekken en kan de dempzool zich herstellen.
  • Wanneer je meer dan 3 keer in de week loopt, is het aan te raden om minimaal twee paar loopschoenen aan te schaffen en deze afwisselend te dragen. Dit spaart niet alleen de schoenen maar ook je lichaam: omdat de schoenen wellicht iets van elkaar verschillen, zal de belasting op het lichaam eveneens iets variëren. Hierdoor kan overbelasting van een bepaalde lichaamsstructuur worden voorkomen. Combineer een nieuwer met een ouder paar: zo merk je vanzelf het verschil en zal je voelen wanneer het oudere paar aan vervanging toe is.
  • Zet natte schoenen nooit bij de kachel of de verwarming, maar laat ze bij kamertemperatuur rustig opdrogen.
  • Maak de schoenen na een training in slecht weer of op modderig terrein schoon met koud water en een afwasborstel. Haal wel de inlegzooltjes eruit en zet alles te drogen op kamertemperatuur.
  • Stop een loopschoen nooit in de wasmachine, hierdoor zullen technische vezels die in de schoenen zijn verwerkt beschadigd of vernietigd worden.
  • Ben je tevreden over je huidige schoenen, koop dan opnieuw dezelfde en laat je niet verleiden door een nieuw of zogezegd beter model.
  • Maak je veters altijd los voordat je de schoenen uittrekt. Zo voorkom je dat de hielkap vervormt of verslapt.

Lees ook: Tibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints

Bronnen:
https://www.runnersworld.com
https://www.verywellfit.com



Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram