Wat is de betekenis van de nutriscore?

dossier

Je vindt de nutriscore tegenwoordig op veel voedingsverpakkingen in de winkel. Dit label zou de consument aanzetten zijn winkelkar te vullen met gezondere producten. Maar hoe gebruik je de nutriscore in de praktijk?

Lees ook: Wat gebeurt er als je maaltijden overslaat?

Wat is de nutriscore?

Getty_nutriscore_2024.jpg

© Getty Images

De nutriscore is een visuele weergave op de voorkant van verpakkingen die informatie geeft over de voedingswaarde van een product. Op basis daarvan kan je in de winkel gelijkaardige producten met elkaar vergelijken. 

Die nutriscore ziet eruit als een schaal van kleuren en letters. Een donkergroene A is de gezondste keuze. Een rode E is het minst gezond en vermijd je dus beter. Om die schaal te bepalen gebruikt men een berekeningstool. De tool houdt rekening met de eigenschappen van een product per 100 gram. Positieve eigenschappen zijn: zijn de hoeveelheid eiwitten, vezels en fruit, groenten en noten. Negatieve eigenschappen – die je moet beperken - zijn het aantal calorieën, suiker, verzadigde vetten en zout.

België voerde het systeem in 2018 in omdat uit Frans onderzoek bleek dat de nutriscore mensen ertoe aanzet om gezondere producten te kopen. Begin 2024 werden de regels voor het toekennen van de nutriscore nog wat strenger. Bij dranken wordt bijvoorbeeld de toevoeging van suiker of zoetstoffen strenger beoordeeld. Ook gaan volkoren producten erop vooruit ten opzichte van witte, geraffineerde producten. Merken kregen wel nog twee jaar de tijd om de verpakking aan te passen.

Lees ook: Is het schadelijk als je kind geen of te weinig groenten eet?

Wat zijn de voordelen?

Het systeem van de nutriscore bevat ongetwijfeld enkele positieve elementen:

  • Uit studies bleek al dat mensen aan de hand van de nutriscore gezondere aankopen doen in vergelijking met andere labels. 
  • Ook blijkt dat consumenten het label goed herkennen en makkelijk begrijpen.
  • De nutriscore beoordeelt een product globaal, wat een grote meerwaarde is. Niet alleen de ongezonde voedingsstoffen en -middelen neemt men mee in de vergelijking, zoals de totale suikers, verzadigde vetzuren, zout en calorieën/energie. Ook de positieve zoals het aandeel fruit, groenten, vezels en eiwitten.

Lees ook: Wanneer is een banaan gezondst?

Wat zijn de beperkingen?

Het is echter geen waterdicht systeem. De nutriscore heeft ook enkel beperkingen:

  • De nutriscore is geen verplichting, dus niet alle voedingsproducten dragen het label. Dat betekent niet dat ze automatisch ongezond zijn. Groenten en fruit hebben bijvoorbeeld geen nutriscore.
  • Hoewel sommige producten een positief effect hebben op de gezondheid, kunnen ze een slechte nutriscore krijgen. Dat komt omdat men de score berekent op 100 gram product en bepaalde gezonde producten een hoog calorieënaantal hebben per 100 gram. Dat geldt bijvoorbeeld voor plantaardige oliën. Bekijk voedingsmiddelen dus altijd kritisch.
  • De nutriscore houdt geen rekening met de portiegrootte. Zo krijgen noten een goede score, maar ze zijn wel calorierijk. Een handje noten kan je gerust eten, maar overdrijf niet met de porties.
  • Verder houdt de nutriscore geen rekening met hoe een product bereid wordt. Een voedingsmiddel dat nutriscore A krijgt, kan je toch op een ongezonde manier klaarmaken. Dat beïnvloedt natuurlijk de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten op een negatieve manier.


Lees ook: Wat moet je eten en drinken tegen een hoge bloeddruk?

Hoe gebruik je de nutriscore?

Wil je gezonde voedingskeuzes maken, dan baseer je je het best op de voedingsdriehoek. De nutriscore is vooral een hulpmiddel dat je als aanvulling gebruikt. Meer bepaald wanneer je bewerkte producten koopt zoals broodbeleg, ontbijtgranen of dranken. Plaats de nutriscores van bijvoorbeeld verschillende kaassoorten naast elkaar en toets af welke een betere nutriscore krijgt.

Voor bepaalde categorieën, zoals koeken, houd je best in je achterhoofd dat de nutriscore relatief is: je kan de soorten vergelijken, en de ene soort zal lichtjes beter scoren dan de andere. Maar alle koeken krijgen een roodgekleurd label, dus je eet er het best niet te veel van.

Lees ook: Is een airfryer kankerverwekkend?

Bronnen:
https://www.diabetes.be
https://www.gezondleven.be
https://www.health.belgium.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram