UV-kleding: welke kleding beschermt je best tegen de zon?

In dit artikel
UV-kleding: welke kleding beschermt je best tegen de zon?

dossier

Voor een optimale bescherming tegen de zon werd uv-werende kleding ontwikkeld. Denk aan T-shirts, broeken, hoeden en zwemkleding. Ze zijn voorzien van weefsel dat een barrière vormt tegen zonnestralen. Al blijft zonnecrème smeren natuurlijk ook belangrijk. 

Lees ook: Wat is het nut van aftersun en hoe gebruiken?

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Hoe werkt uv-kleding?

Getty_UVkleding_kind_zonnecreme_2024.jpg

© Getty Images

Uv-licht kan door de microgaatjes in het weefsel van gewone kleding dringen of zelfs direct door een lichtgekleurd shirt gaan. Met uv-werende kleding is de blokkade veel groter, waardoor je meer bescherming tegen de zon hebt. Men maakt kledij uv-werend via specifieke technieken: men gebruikt stoffen die strakker geweven zijn dan gewone stoffen of men voegt vezels met speciale chemicaliën toe. Sommige uv-werende kledij is voorzien van een speciale coating die voor extra bescherming zorgt.

Als een kledingstuk voorzien is van een beschermingsfactor - UPF of Ultraviolet Protection Factor -, betekent het dat dit getest is op bescherming tegen uv-straling. Voor kledingstukken met dit label geldt: hoe hoger de UPF-waarde, hoe effectiever uv-stralen worden geblokkeerd. UPF 30 betekent dat het kledingstuk 1 op de 30 of 3,33% van de uv-stralen doorlaat. Elk kledingstuk dat minder dan 2% van de uv-stralen doorlaat, heeft het label UPF 50+, de hoogste waardering. UPF 15 is de laagste waardering. Een kledingstuk heeft het best minimaal UPF 40.

Let wel: de UPF-waarde geldt voor het kledingstuk in nieuwe, ongedragen staat. Naarmate je de kledij draagt, wast en droogt, neemt de waarde af. 

Lees ook: De juiste zwemkledij kan je redden van verdrinking

Lees ook: Zonnecrème kopen: wat is een goede zonnecrème?

Welke kleding is uv-werend?

Staat het UPF-label niet op de kledij, dan kun je niet met zekerheid zeggen hoe goed een kledingstuk beschermt tegen de zon. Je kan wel letten op de eigenschappen van de kledij die bepalen hoe zonnewerend een kledingstuk is. Het gaat om het type vezel, hoe de stof is geweven, de kleur, de dikte en de pasvorm. Over het algemeen bieden donkere, dichtere en zwaardere stoffen een betere bescherming dan lichtere, zachtere stoffen. 

  • Het best beschermende materiaal is polyester. Ook nylon heeft eigenschappen die in sterke mate uv-stralen weren. Wol is het derde best beschermende materiaal, vooral als het dichtgeweven of -gebreid is. Zijde beschermt iets minder goed dan wol, maar biedt nog degelijke bescherming, vooral de donkere kleuren. Katoen is het minst effectief in het blokkeren van zonnestralen. Maar als het strak geweven is en donker van kleur is, is er toch enige uv-bescherming.
  • Ook kleur is een belangrijke factor in zonnewerende kedij. Al kan hier wel enige verwarring zijn: donkere kleuren zoals zwart, marineblauw en donkerrood absorberen uv-stralen meer dan lichtere kleuren zoals wit of pasteltinten. Lichte kleuren reflecteren het licht en de warmte van de zon en lijken daardoor koeler dan donkere kleding, maar laten wel meer uv-stralen door.
  • Let ten slotte ook op een juiste pasvorm. Kleding die erg strak zit, rekt meer op en beschermt daardoor minder goed tegen de zon. Kies dus het liefste voor wijdvallende kledingstukken. Ga je toch voor strakkere kledingmodellen zoals een legging, koop ze dan in de juiste maat. Als het kledingstuk te klein is, rekt de stof nog meer uit en komen er meer zonnestralen doorheen.

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

Bronnen:
https://www.test-aankoop.be
https://health.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram