Waarvoor kan je aloë vera gebruiken?

In dit artikel
Waarvoor kan je aloë vera gebruiken?

dossier

Aloë vera is een tropische kamerplant. In de stengel zit een gel die mensen al duizenden jaren gebruiken om haar geneeskrachtige en huidverzorgende eigenschappen. Voor sommige gezondheidseffecten is wetenschappelijk bewijs, maar dat is lang niet voor alle claims zo. In de moderne industrie gebruikt men aloë vera vooral in cosmetische producten.

Lees ook: Huismiddeltjes: tuinkruiden voor je huid en haar

Waar is aloë vera goed voor?

Het uitwendig gebruik van aloë vera bij specifieke huidaandoeningen wordt wetenschappelijk ondersteund. Aloë-veragel zou effectief zijn bij:

123m_aloevera_2022.jpg
Aloë-veragel die je oraal inneemt, lijkt te helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes. De gel zou ook het cholesterolgehalte verlagen. De studieresultaten over aloë vera bij andere medische aandoeningen zijn minder duidelijk.

Het sap van de plant bevat een bestanddeel dat bij orale inname een laxerende werking heeft. Vroeger kon je het om die reden in apotheken vinden als middel tegen constipatie. Maar in 2002 haalde de FDA het uit de rekken, omdat ze de veiligheid in twijfel trok.

Lees ook: Wat zijn de beste natuurlijke laxeermiddelen?

Bijwerkingen en risico’s van aloë vera

Het gebruik van aloë vera kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn:

  • Breng aloë vera niet aan op diepe snijwonden of ernstige brandwonden. 
  • Bij sommige mensen leidt het gebruik van aloë-veragel tot huidirritatie.
  • Mensen die allergisch zijn voor knoflook, uien en tulpen hebben een grotere kans om allergisch te zijn voor aloë vera. 
  • Neem geen orale aloë als je darmproblemen, hartkwalen, aambeien, nierproblemen, diabetes, of elektrolytenonevenwichtigheden heeft.
  • Aloë vera kan interageren met andere medicijnen. Overleg dus met je arts vooraleer je het middel gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld diabetesmedicijnen, hartmedicijnen, laxeermiddelen of steroïden.
  • Aangezien de veiligheid van orale aloë-verasupplementen nog niet is bewezen, mogen kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, ze niet innemen.

Lees ook: Is munt gezond en waarvoor kan je het gebruiken?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram