- dossierHPV-test in plaats van uitstrijkje: wat is het verschil?
- dossierMoet je ook na de menopauze een uitstrijkje of HPV-test laten nemen?
- dossierUitstrijkje of HPV-test is afwijkend: behandelingen
- dossierUitstrijkje of HPV-test is afwijkend: verloop colposcopie en biopsie
- dossierConisatie: ingreep aan baarmoederhals bij afwijkend uitstrijkje of HPV-test
Weinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
nieuws
Cath Luyten, An-Katrien Casselman en Flo Windey stelden al hun vragen over HPV aan onze deskundige Dr. Vergauwen, gynaecoloog, tijdens een bewustwordingscampagne over het Humaan Papillomavirus, beter bekend als HPV.
Wat is HPV?
Het Humaan Papillomavirus is een virusfamilie met meer dan 200 types¹, die specifiek de huid en slijmvliezen van zowel mannen als vrouwen besmet². Deze virussen worden voornamelijk overgedragen via seksueel contact en intiem huid-op-huidcontact. Meer dan 80% van de seksueel actieve mensen wordt tijdens hun leven besmet³.
In 90% van de gevallen² gaat een HPV-infectie onopgemerkt voorbij, maar bepaalde HPV-types blijven sluimerend achter in het lichaam en kunnen zonder onmiddellijke symptomen genitale wratten of kanker veroorzaken (baarmoederhals, vagina, vulva, anus, penis, hoofd en hals). Het Humaan Papillomavirus is verantwoordelijk voor 99% van de gevallen van baarmoederhalskanker².
Hoe kan het risico op een nieuwe infectie worden verminderd?
Is het te laat om je te laten vaccineren?
Nee, want zelfs als je al een HPV-infectie hebt gehad, kan vaccinatie je nog steeds beschermen tegen de HPV-types die in het vaccin aanwezig zijn.
Hoe kunnen de gevolgen van een infectie worden beperkt?