Iedereen heeft wel eens last om in slaap te raken of slaapt wel eens minder goed of heeft ‘s morgens last om uit bed te komen. Enkele nachten na elkaar slecht slapen, is niet echt schadelijk voor de gezondheid.
Ben je geen ochtendmens? Laat je de wekker elke morgen een paar keer afgaan voor je met tegenzin uit bed stapt?
Met deze tips maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om goedgezind en uitgerust aan de dag te beginnen.
Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan 10 tot 15 apneus optreden per uur, spreekt men van een slaapapneusyndroom.
Als ouder vraag je je wel eens af om hoe laat je kind nu eigenlijk best naar bed gaat. Belangrijk om te weten is dat de slaapbehoefte van elk kind verschilt. Er zijn dus geen vaste regels. Wel zijn er een aantal tips die kunnen helpen om je kind uitgerust de dag te laten beginnen.
Slaap is zo gewoon dat we er pas over na gaan denken als we er problemen mee hebben. Toch verslapen we zo’n 30% van ons leven. Er zijn aanwijzingen dat onze totale dagelijkse hoeveelheid slaap de laatste 100 jaar sterk is afgenomen, met alle gevolgen van dien.
Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Maar wat is dan precies een goede nachtrust, en hoe maak je komaf met slaapproblemen? Wetenschapper en universitair docent Merijn van de Laar kijkt vanuit de evolutie naar slaap. Dat leidt tot verrassende inzichten en praktische adviezen om je slaap te verbeteren.
Een verzwaringsdeken is een deken met extra gewichten erin. Je kan ze kopen of zelf maken, en ze zouden stress verlichten, slaap verbeteren, kinderen met ADHD kalmeren en helpen bij het behandelen van angststoornissen. Al zijn er ook wel enkele veiligheidsvoorschriften aan verbonden.
Na veel gebroken nachten slaapt je kindje eindelijk door. Jij dacht het slaaptekort wat in te halen, maar plots beginnen de slaapproblemen gewoon opnieuw? Zo'n slaapregressie is tijdelijk. Al zijn er wel zaken die je kan doen, zo vertelt slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams.
In de nazomer kruipen paringsrijpe spinnen uit hun schuilplaats, tot groot jolijt van alle arachnofoben. De kans is groot dat ook dit jaar iemand uit je omgeving meldt dat we acht spinnen per jaar opeten in onze slaap, maar is dat wel zo?
Voel je je angstig, onrustig of humeurig als je je telefoon niet bij hebt? Sluit je je af voor de buitenwereld en spendeer je veel tijd door kijkend naar je smartphone, laptop of tablet? Dan kamp je misschien met een schermverslaving. Wat kan je doen?
Voel je je, na een productieve ochtend, rond 14, 15 uur plots moe en futloos? Dan heb je last van een middagdip. Wat zijn mogelijke oorzaken van zo’n laag energiepeil? En, interessanter nog, wat kan je doen tegen een middagdip?
Hoewel het normaal is dat je nu en dan voor je kindje uit je bed moet ’s nachts, zeker bij baby’tjes, zijn er toch een aantal zaken die je kan proberen om de nachtrust te bevorderen. Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams is sterke voorstander van wakkertijden.
Heel wat mensen, jong en oud, zweren bij een middagdutje. Maar is het eigenlijk wel gezond om overdag te slapen? En hoe kan je ervoor zorgen dat het je mentale en fysieke fitheid zoveel mogelijk ten goede komt?
Haal je regelmatig een nachtje door of lig je 's nachts uren wakker? Dan kan dat je zomaar een paar extra kilo's opleveren. Ja echt, van slecht slapen word je dikker. In dit college van Universiteit van Nederland vertelt Femke Rutters (Amsterdam UMC) hoe dat komt.
Sommige vrouwen zweren bij het dragen van een beha 24 uur op 24. Andere laten hun borsten liever losjes onder de lakens terwijl ze in dromenland vertoeven. Wat is nu eigenlijk de beste keuze?
Zweet je kind regelmatig tijdens het slapen, zelfs als het niet bijzonder warm is? Nachtelijk zweten komt vaak voor bij baby's en kinderen. Waarom zweet een kind 's nachts veel? En wanneer is er een probleem?
Wat is het nut van slaap, wat gebeurt er met je lichaam en geest als je slaapt, en wat is de impact van alcohol en koffie? Jonge huisarts Tim en goede vriend Jens vertellen er alles over in deze aflevering van hun podcast 'Wat ligt er op uw lever?'.
Voel je je overweldigd door een ellenlange lijst aan taken en to do’s? Dan kan brain dumping helpen. Met deze schrijftechniek kun je je hersenen vrijmaken van afleidende gedachten. Zo verminder je je stress en je mentale werkdruk.
Wordt je baby wakker bij het minste geluid? Een piepende deur, een krakende vloer, het geluid van de afwas... Wat als je baby een lichte slaper is? Wat kan je doen om de nachten te verbeteren?
Steeds meer koppels doen aan Sleeping Apart Together, of kortweg SAT. Zorgen betere nachten voor een betere relatie of creëer je zo letterlijk en figuurlijk een afstand? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.
Hoe komt het dat er enkel ’s morgens korstjes in onze ooghoeken zitten? En hoe ontstaat zulk slaapzand eigenlijk?
De zandman heeft er in elk geval niets mee te maken.
Slapen met oordopjes wordt over het algemeen als veilig beschouwd en kan zelfs de slaapkwaliteit verbeteren door storende geluiden te blokkeren. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen om gezondheidsproblemen te vermijden.
Dat de geluidsmeldingen en het blauw licht niet goed zijn voor je nachtrust, weten we intussen, maar wat met straling? Is het gevaarlijk om je telefoon ’s nachts naast je op het nachtkastje te leggen? Of onder je hoofdkussen?
Ochtendkoffie is voor velen van ons een must. Sommigen genieten ook van een kopje in de namiddag of naar de avond toe. Maar welk effect heeft het op onze slaap? Wanneer drink je best je laatste koffie van de dag?
Veel mensen worden ’s nachts steeds rond 3 uur wakker, anderen telkens om 4 uur. Het tijdstip doet er niet toe, zeggen experts. Wat belangrijk is, is dat je snel terug in slaap valt. En daar knelt het schoentje vaak.
De meeste slaapproblemen bij kinderen lossen zich spontaan op met de jaren. Ongerust zijn, is dus niet nodig. Al kan het natuurlijk wel slopend zijn. We overlopen de meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen en geven enkele bruikbare tips.
Als je baas je betrapt terwijl je achter je bureau zit te dutten, zal hij je waarschijnlijk geen opslag geven. Toch kan een dutje je prestaties verbeteren… als je je aan enkele voorwaarden houdt tenminste. In Japan kennen ze er alles van: daar hebben ze eeuwen geleden al de voordelen van ‘Inemuri’ ontdekt.
Slapen met sokken aan, heeft zijn voordelen, zo blijkt uit onderzoek. Ze kunnen ‘s nachts je koude voeten verwarmen en daarnaast ook je lichaamstemperatuur regelen, wat resulteert in een betere nachtrust. Maar er zijn nog meer voordelen.
We worden steeds ouder, maar met een hogere leeftijd komen ook gezondheidskwalen zoals spijsverteringsproblemen, diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten. Wil je als zestigplusser zo vitaal mogelijk door het leven gaan? Dan is je levensstijl de sleutel.
Tijdens je slaap verkeert je brein in een staat van rust en ontspanning, de ideale omstandigheden voor een orgasme. Al associeer je slaaporgasmes of natte dromen wellicht enkel met puberende jongens, ook vrouwen kunnen ’s nachts tot een hoogtepunt komen.
Om gezond te zijn, moet je investeren: we moeten gezond eten, voldoende slapen, regelmatig bewegen en ook onze mentale gezondheid verdient aandacht. Gelukkig kan je met de hulp van je smartphone al een eind op weg geraken naar een gezonde levensstijl.
Een Zweeds onderzoeksteam heeft de effecten van snoozen bestudeerd. Nog even indommelen als je wekker al is gegaan, wat doet dat met je? Word je frisser wakker of net niet?
Dat slaaptekort gewichtstoename veroorzaakt, was al bekend. Maar wetenschappers hebben nu ook geprobeerd om de verdeling van lichaamsvet bij slechte slapers nauwkeuriger te bepalen. En wat blijkt? Slecht slapen maakt je dikker, en dan vooral je buik.
Een goede nachtrust is heel belangrijk. Het helpt je om je goed te voelen en zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen goed functioneren. Sommige mensen hebben echter moeite om in slaap te geraken, of om de hele nacht in slaap te blijven. Deze 7 tips kunnen daarbij helpen.
ADVERTORIAL
Nu de koude en natte seizoenen aangebroken zijn, is het essentieel om ook je gezondheids- en huidverzorgingsroutine aan te passen. Met deze tien tips houd je je lichaam, haar en huid in topconditie.