Covid-19: wat zijn de dominante varianten in België deze herfst?

unsplash-m-covid-coronavirus-27-1-21.jpg

nieuws

Hoewel de coronapandemie geleidelijk afneemt, blijft het SARS-CoV-2 virus muteren en wereldwijd circuleren. De dominante varianten begin november? EG5 en HV.1. Zijn de vaccins effectief tegen deze subvarianten? Wat zijn de symptomen van een besmetting met covid? En moet je je eigenlijk nog testen op een coronabesmetting? 

Lees ook: Langdurige of long covid: aanhoudende of terugkerende klachten na een corona-infectie

Welke varianten circuleren er op dit moment?

Getty_corona_covid_mutatie_virus_2023.jpg

© Getty Images

SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19, evolueert voortdurend. Sommige varianten verschijnen en verdwijnen onmiddellijk, terwijl andere blijven bestaan, zich uitbreiden en muteren. Nu de herfst in het land is, is er een lichte heropleving van Covid-19-infecties. Op dit moment is de EG.5 subvariant, ook bekend als Eris, dominant in België, net als in veel andere landen. Deze variant werd voor het eerst geïdentificeerd in februari 2023 in China en stamt af van omikron.

Begin augustus classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) EG.5 als een "variant van belang", wat betekent dat die nauwlettend in de gaten wordt gehouden voor mutaties die het virus besmettelijker en gevaarlijker zouden kunnen maken dan andere varianten.
In België was EG.5 eind oktober verantwoordelijk voor meer dan 50% van de SARS-CoV-2 infecties. In de Verenigde Staten verliest EG.5 echter al terrein aan een nieuwe variant genaamd HV.1. Volgens cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is HV.1 nu verantwoordelijk voor meer dan 25,2% van de Covid-19 gevallen in de Verenigde Staten, vergeleken met 21,9% voor EG.5.

Wat moeten we weten over de EG.5 variant?

"Er zijn geen cijfers die suggereren dat EG.5 ernstiger gevallen van Covid-19 veroorzaakt dan eerdere varianten," zegt Dr. Scott Roberts, een infectieziektespecialist aan Yale Medical School. Vroege rapporten hebben echter wel aangetoond dat EG.5 zich sneller verspreidt dan elke andere stam die momenteel in omloop is.

EG.5 heeft een nieuwe mutatie in het Spike-eiwit, het eiwit waardoor het virus onze cellen kan binnendringen. EG.5 wordt minder goed herkend door onze antilichamen. Daardoor kan het mogelijk een deel van de immuniteit die we door eerdere infecties of vaccinaties hebben opgebouwd, omzeilen. 

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Zijn de symptomen van een corona-infectie met de EG.5 variant ernstiger?

Er is geen bewijs dat EG.5 pathogener is dan andere varianten. "De symptomen zijn vergelijkbaar met de symptomen die zijn waargenomen bij infectie met andere stammen van omikron: een loopneus, keelpijn en andere verkoudheidsachtige symptomen", legt Dr. Scott Roberts uit. 

Een nieuwe variant wint terrein: HV.1

De HV.1-variant is een mutatie van EG.5, en zou deze winter de volgende dominante stam kunnen worden. De snelle verspreiding over de VS suggereert dat het virus zeer besmettelijk is. Niets wijst er echter op dat een besmetting ernstiger is dan andere stammen. Toch is er nog steeds weinig informatie beschikbaar over HV.1. In België lijkt deze variant geen reden tot bezorgdheid te zijn.

Is het vaccin effectief tegen de nieuwe subvarianten?

De booster van het bijgewerkte vaccin werd ontwikkeld op basis van een andere variant die genetisch vergelijkbaar is met EG.5, XBB.1.5. Volgens de CDC zouden vaccins daarom effectief moeten zijn tegen de meeste varianten die in omloop zijn en die van deze stam afstammen. Dr. Scott Roberts heeft er ook vertrouwen in: "Ik heb sterk het vermoeden dat, gezien de genetische overeenkomsten, de booster nog steeds een goede bescherming biedt tegen EG.5". 

In België zijn XBB.1.5-infecties nog steeds goed voor meer dan 10% van de geregistreerde gevallen. En de meeste andere stammen die in omloop zijn, zijn XBB-subvarianten. 

Lees ook: Hoe kan je online je vaccinatiegegevens bekijken?

Vaccinatiecampagne dit najaar in België

In België is de najaarsvaccinatiecampagne begonnen. De bijgewerkte booster wordt aanbevolen voor de meest kwetsbare mensen. Wie kan gevaccineerd worden deze herfst 2023?

  • 65-plussers
  • mensen in verzorgings- of verpleeghuizen
  • patiënten met een BMI van 40 of meer
  • mensen die immuungecompromitteerd zijn of co-morbiditeiten hebben
  • mensen die in de gezondheidszorg werken

Lees ook: Bescherm jezelf tegen infecties: zo was je je handen correct

Is het nog steeds nodig om te testen op Covid-19?

Getty_corona_covid_test_2022.jpg

© Getty Images

Volgens deskundigen moeten alleen mensen met een verhoogd risico - ouderen of patiënten met aandoeningen zoals kanker, obesitas of diabetes - getest worden als ze symptomen ervaren. Deze patiënten zouden dan baat kunnen hebben bij antivirale geneesmiddelen, die bij het begin van de infectie moeten worden ingenomen om de complicaties van een SARS-CoV-2 infectie te voorkomen.

Bronnen:
https://covid.cdc.gov
https://www.yalemedicine.org
https://www.health.com
https://www.who.int
https://www.nytimes.com
https://www.ecdc.europa.eu
https://www.cbip.be
https://www.sciensano.be
https://www.wallonie.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram