Chronische bronchitis: symptomen en behandeling

In dit artikel
Chronische bronchitis: symptomen en behandeling

dossier

Bij bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp (bronchiën) geïrriteerd. De slijmvliezen gaan daardoor meer slijm produceren en het slijmvlies raakt ontstoken, waardoor je slijm ophoest. Door de ontstekingen wordt het slijmvlies dikker. Lucht kan moeilijker doorstromen en ademen wordt lastiger. Als deze symptomen twee opeenvolgende jaren gedurende drie maanden of langer per jaar aanhouden, is er sprake van chronische bronchitis.

Chronische bronchitis is een vorm van COPD: Chronic (chronische) Obstructive (belemmerende) Pulmonary (long-) Disease (aandoening). Het is een chronische aandoening waarbij de luchtstroom in de longen belemmerd wordt.

Lees ook: COPD of 'rokerslong': chronische en langzaam progressieve longaandoening

Symptomen

GettyImages-1359616226.jpg

© Getty Images

De klachten bij chronische bronchitis zijn onder andere:

De klachten van chronische bronchitis kunnen in de loop der jaren erger worden. Patiënten kunnen ook plots aanvallen krijgen met heftige klachten. Opname in het ziekenhuis is dan soms nodig.

Lees ook: Acute bronchitis: symptomen en behandeling

Oorzaken

Roken is de voornaamste oorzaak van chronische bronchitis. De ingeademde lucht van de sigaret bevat een chemische stof die vrijkomt bij de verbranding van het tabak en het papier. Door deze stof raken de bronchiën ontstoken.

Ook als je meerder keren na elkaar acute bronchitis hebt gehad, kan zich een chronische vorm ontwikkelen. Heel soms ligt een zeldzame longziekte aan de basis, zoals alpha-1.

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Diagnose en behandeling

Als men chronische bronchitis vermoedt, zal men doorgaans een screening op COPD uitvoeren. Soms zijn ook een longfunctietest, longfoto en/of inspanningstest nodig. Daarbij komt vaak nog een meting van spierkracht en voedingstoestand.

Als je chronische bronchitis hebt en rookt, kan je het best onmiddellijk stoppen met roken. De schade die er al is, kan niet omgekeerd worden. Maar je vooruitzichten zullen wel meteen verbeteren. Je zal ook medicatie nodig hebben, maar daarnaast is het belangrijk dat je voldoende beweegt in matig intensieve vorm, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Dit vul je best aan met spierversterkende oefeningen twee à drie keer per week.
Bewegen kan ook onder begeleiding in de vorm van fysiotherapie bij een kinesietherapeut. In sommige gevallen is een revalidatieprogramma in het ziekenhuis aangewezen.

Lees ook: Ibuprofen, slijmoplossers, hoestsiroop: welke geneesmiddelen bij bronchitis?

Bronnen:
https://www.longfonds.nl
https://www.antoniusziekenhuis.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram