Zoekresultaten voor geheugenverlies (38 artikels)

Geheugenverlies is normaal in menopauze

Geheugenverlies is normaal in menopauze 24/10/2013 - Geheugenverlies is een natuurlijk fenomeen bij het ouder worden. Tijdens de overgang kan geheugenverlies in versnelde mate optreden. Dat bevestigt nieuw onderzoek in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Alzheimer: Lezen op middelbare leeftijd kan risico’s op dementie op latere leeftijd verlagen

30/10/2011 - Uit een Amerikaanse studie blijkt dat oefeningen van het geheugen op middelbare leeftijd geheugenverlies en dementie kunnen helpen voorkomen.

Geheugenverlies en snellere veroudering door statinegebruik?

Geheugenverlies en snellere veroudering door statinegebruik? 17/10/2015 - Volgens een recent Brits onderzoek in het medische tijdschrift JAMA Internal Medicine verhogen statines en andere cholesterolverlagende geneesmiddelen de kans op een tijdelijk en omkeerbaar geheugenverlies.

Kruiswoordraadsels vertragen geheugenverlies

9/09/2009 - Ouderen die twee keer per dag hun hersenen trainen, o.m. door het oplossen van kruiswoordraadsels of die dagelijks lezen of kaarten, zouden minder snel last hebben van geheugenverlies.

Hoe kun je op oudere leeftijd je brein beschermen?

Hoe kun je op oudere leeftijd je brein beschermen? 22/07/2017 - Recent kwam een groep van experten tot de conclusie dat er drie leefregels zijn die kunnen helpen om het risico op geheugenverlies te verlagen.

Bessen voorkomen veroudering hersenen

28/05/2012 - Rode, zwarte en blauwe bessen en aardbeien kunnen geheugenverlies en andere verouderingsverschijnselen van de hersenen tegengaan,

Ecstasy schaadt geheugen

15/11/2005 - Zware ecstasygebruikers lopen meer risico op hersenstoornissen als geheugenverlies, zelfs vijf maanden nadat ze met hun gebruik van het genotsmiddel gestopt zijn.

Geheugenverlies voorbode van beroerte

Geheugenverlies voorbode van beroerte 22/01/2015 - Hoger opgeleiden met geheugenverlies hebben meer kans op een beroerte dan lager opgeleiden met deze klachten. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam,

Verbetert champagne het geheugen?

Verbetert champagne het geheugen? 31/12/2015 - Op de sociale media circuleerde de voorbije weken het bericht dat 1 tot 3 glazen champagne per week goed is voor het geheugen en geheugenverlies dat normaal gepaard gaat met het ouder worden en zelfs dementie zou helpen voorkomen of minstens uitstellen.

Lezen en schrijven houdt het oude brein fit

12/12/2013 - Lezen, schrijven en andere hersenstimulerende activiteiten houden onze hersenen gezond en fit op onze oude dag. Ouderen die regelmatig aan dit soort activiteiten doen, hebben een kleinere kans om aan geheugenverlies te lijden.

Cholesterolverlagers verhogen risico op diabetes en geheugenverlies

11/04/2012 - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft gewaarschuwd dat het innemen van statines, cholesterolverlagende geneesmiddelen,

Beperkt geheugenverlies na chemotherapie

3/01/2013 - Vrouwen met borstkanker die een behandeling kregen met standaarddoseringen cytostatica, kunnen licht hebben. Wel kan deze medicatie leiden tot problemen met het ruimtelijk inzicht en de spreekvaardigheid.

Zwangerschap maakt vergeetachtig

9/04/2008 - Zwangere vrouwen worden vergeetachtig, aldus een recent Australisch onderzoek (Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology).

Stress slecht voor geheugen: deze tips kunnen helpen

Stress slecht voor geheugen: deze tips kunnen helpen 23/12/2021 - Onderzoek bewijst dat mensen moeite hebben met het onthouden van informatie die ze leerden voor en tijdens een stressperiode, Stress-expert Dr. Luc Swinnen vertelt hoe dat komt en geeft ook enkele tips.

Helpt Ginkgo biloba tegen geheugenverlies ?

12/06/2014 - Extracten van het blad van de Japanse notenboom, Ginkgo biloba, in de vorm van tabletten of thee, worden nog altijd aangeprezen omdat ze de bloedcirculatie en de geheugenfunctie zouden verbeteren,

Veroorzaakt tandvleesontsteking Alzheimer?

Veroorzaakt tandvleesontsteking Alzheimer? 22/07/2019 - Volgens Noorse onderzoekers bestaat er een sterk verband tussen een tandvleesontsteking (gingivitis en chronische parodontitis) en de ziekte van Alzheimer.

Vis eten goed voor hersenen

21/02/2012 - Wekelijks minstens één keer vis eten, kan helpen om de hersenen in goede conditie te houden en zou mogelijk ook het optreden van dementie kunnen vertragen.

Vegetarisme: hoe kan je gezond vegetarisch eten?

Vegetarisme: hoe kan je gezond vegetarisch eten? 7/06/2022 - Een vegetarisch dieet bevat geen vlees of vis en bestaat grotendeels uit plantaardige producten. Daardoor is de voeding doorgaans rijker aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Bepaalde voedingsstoffen komen dan weer minder voor. Hoe zorg je voor een gezond evenwicht?

Plots en voorbijgaand geheugenverlies: kenmerken en oorzaken

Plots en voorbijgaand geheugenverlies: kenmerken en oorzaken 6/03/2020 - Plots herinner je je absoluut niets meer van wat er de voorbije uren of dagen is gebeurd. Een complete black-out... Na een paar uur is alles weer normaal. Moet je je daar zorgen over maken?

Ook huisdieren krijgen dementie

Ook huisdieren krijgen dementie 12/10/2020 - Net zoals mensen, kunnen ook onder meer honden en katten op leeftijd dementie krijgen, al spreken we bij hen officieel van het cognitief disfunctiesyndroom (CDS). Er is ook voor de aandoening bij onze huisdieren nog geen behandeling om hen te genezen, maar je kan wel het ziekteproces helpen vertragen.

Slaappillen hebben belangrijk placebo-effect

26/01/2013 - De helft van de werking van een slaappil wordt veroorzaakt door een placebo- effect. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van de zogenaamde Z-slaappillen (Zopiclon, Zolpidem).

Lopen vrouwen grotere kans op Alzheimer dan mannen?

Lopen vrouwen grotere kans op Alzheimer dan mannen? 13/09/2017 - Vrouwelijke dragers van een Alzheimer-gen zouden meer kans hebben om tussen de leeftijd van 65 en 75 jaar Alzheimer te ontwikkelen dan mannen met hetzelfde gen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Journal of the American Medical Association Neurology.

Bewezen: leeftijd zit voor een deel tussen de oren

4/05/2013 - Amerikaanse onderzoekers hebben in het brein van muizen een stof geïdentificeerd waarmee ze de levensduur van de beestjes aanzienlijk kunnen verkorten of verlengen.

Roken veroorzaakt geheugenproblemen

31/05/2003 - Een nieuwe studie heeft aangetoond dat roken slecht is voor de hersenen. Uit onderzoek bij zo'n 2.000 Britse volwassenen bleek dat zware rokers van middelbare leeftijd een slechter geheugen hebben dan niet-rokende leeftijdgenoten.

Zwaar alcoholgebruik versnelt geheugenverlies met zes jaar

9/04/2014 - Dat alcohol slecht is voor de hersenen, is al lang bekend. Onderzoekers van het University College in Londen berekenden nu in welke mate alcoholgebruik het geheugen aantast.

Wat doen wanneer iemand door de bliksem wordt getroffen?

Wat doen wanneer iemand door de bliksem wordt getroffen? 4/08/2012 - Wanneer iemand direct of indirect getroffen wordt door de bliksem, is er een kans van ongeveer 50% dat hij/zij het overleeft.

Veel vaker elektroconvulsie-therapie bij depressie mogelijk

Veel vaker elektroconvulsie-therapie bij depressie mogelijk 26/02/2019 - Mensen met een langdurige depressie komen veel vaker in aanmerking voor elektroconvulsie-therapie (ECT) dan wordt voorgeschreven. Ongeveer een kwart van de patiënten met een depressie die langer dan twee jaar aanhoudt, komt in aanmerking voor elektroconvulsietherapie, terwijl slechts 1,2 procent deze behandeling krijgt.

Slecht geheugen? Kurkuma helpt om beter te onthouden

24/11/2018 - Wie een keer per dag kurkuma eet, zou zich op termijn gelukkiger gaan voelen en een beter geheugen ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Californië, verschenen in het vakblad American Journal of Geriatric Psychiatry.

Einde aan onzekerheid dankzij vroegere diagnose Alzheimer

17/03/2014 - Tot vijf jaar geleden had men pas absolute zekerheid over de diagnose van alzheimer bij overlijden. Het merendeel van de patiënten heeft liever zekerheid over de diagnose van de ziekte van Alzheimer en wil niet jarenlang blijven zitten met vermoedens en onduidelijkheid.

‘Drunkorexia’: gevaarlijke combinatie van alcoholmisbruik en eetstoornis

‘Drunkorexia’: gevaarlijke combinatie van alcoholmisbruik en eetstoornis 5/06/2020 - Bij een nieuwe Australische studie bleek bijna drie op de tien universiteitsstudentes regelmatig maaltijden over te slaan om alcoholcalorieën te compenseren, met verschillende mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg.

volgopfacebook

volgopinstagram