Stap dichter bij vaccin tegen kanker dankzij financiële steun Stichting tegen Kanker
nieuws
De medische wereld heeft de afgelopen tien jaar 185.000 extra kankerpatiënten gered, zo meldt Stichting tegen Kanker. Dat kanker iets minder dodelijk wordt, hebben we te danken aan investeringen in preventie, vroegtijdige opsporing en effectievere behandelingen, maar ook aan veelvuldig wetenschappelijk onderzoek. Zo is een vaccin tegen kanker in de maak, wat natuurlijk een belangrijke doorbraak zou zijn in de strijd tegen de ziekte.
Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?
Lees ook: Overlevingskansen bij kanker spectaculair gestegen
Vaccin tegen kanker
Het zijn Prof. Dr. Damya Laoui en prof. Bruno De Geest die de krachten bundelen om een vaccin tegen kanker te ontwikkelen. Hoe werkt zo’n vaccin precies? Prof. Damya Laoui: “Kankercellen onderscheiden zich van normale cellen doordat er mutaties zijn. Door die mutaties komen er specifieke antigenen, een soort eiwitten, op het oppervlak van die kankercellen. Die antigenen kunnen een immuunrespons opwekken waarbij de immuuncellen de kankercellen gaan doden. Ons onderzoek bestaat erin om minuscule lipidepartikels aan te maken die niet alleen die antigenen bevatten, maar ook nog een adjuvant die het immuunsysteem een extra boost geeft. Als je die lipidepartikels inspuit, gaat het immuunsysteem dus getraind worden om veel sneller kankercellen te kunnen doden.”
Lees ook: Vaccins in de strijd tegen kanker
Met de funding van Stichting tegen Kanker zal het team de veelbelovende laboresultaten behaald in laboratoriumtests nu uitbreiden naar muismodellen en stalen van longkankerpatiënten. De volgende stap is een klinische studie op mensen. “Het interessante is dat dit vaccin niet enkel zou kunnen werken bij longkanker. Als we een proof of concept genereren, kunnen we zeer veel soorten kankerpatiënten helpen,” aldus prof. Laoui, die graag nogmaals benadrukt hoe belangrijk financiële steun is. “Alle funding die we nodig hebben voor dit drie jaar durende project komt van Stichting tegen Kanker. Zo kunnen we de kosten dekken voor apparatuur, materiaal én een deel van het personeel.”
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: september 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.