Gerelateerde artikels
Hoe kan je zelf gelukkiger worden?
dossier
Geluk is volgens velen een kwestie van goede genen: de ene persoon wordt gelukkiger geboren dan de andere. Of geluk overvalt je als je het niet verwacht. Maar steeds vaker klinkt het onder psychologen dat je geluk zelf in de hand hebt. We geven een greep uit de talloze dingen die je kan doen om gelukkiger te worden.
Lees ook: Hoe meet je hoe gelukkig je bent?
Tips om gelukkiger te worden
- Draag zorg voor je lichaam. Je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn namelijk nauw met elkaar verweven. Zoek medische hulp voor je (chronische) klachten of ga op controle bij de tandarts. Beweeg ook regelmatig. Lichaamsbeweging maakt je lichaam fit, maar kan ook stress, angst en depressie helpen verminderen. Tegelijkertijd vergroot het je gevoel van eigenwaarde en geluk.
- Trek de natuur in. 30 minuten of meer per week doorbrengen in een groene ruimte helpt de bloeddruk en het risico op depressie te verlagen.
- Slaap voldoende. De meeste volwassenen hebben elke nacht minstens 7 uur slaap nodig. Als je overdag vecht tegen de slaap of als je last hebt van ‘brain fog’ (hersenmist), is dat misschien een manier van je lichaam om duidelijk te maken dat het meer rust nodig heeft. Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid, hersenfunctie en emotioneel welzijn.
- Eet bewust. Iedereen weet dat voeding invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar sommige voedingsmiddelen kunnen ook je gemoedstoestand beïnvloeden. Koolhydraten maken bijvoorbeeld serotonine vrij, een feelgoodhormoon. Eiwitrijke voedingsmiddelen leiden tot de productie van dopamine en noradrenaline, stoffen die energie en concentratie stimuleren. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende effecten die de gezondheid van je hersenen bevorderen. Anderzijds werkt sterk bewerkt of gefrituurd voedsel neerslachtige gevoelens in de hand. Dat geldt ook voor het overslaan van maaltijden.
- Wees goed voor anderen. Als we goed zijn voor anderen, voelen we ons beter over onszelf. Doe bijvoorbeeld aardige dingen voor anderen, wees empathisch, behandel elkaar met respect en communiceer op een positieve manier in plaats van het ergste te veronderstellen.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. Mensen vergelijken zich vaak met anderen op sociale media, op het werk of zelfs tijdens een yogales. Het resultaat is dat je meer ontevredenheid, een lager zelfbeeld, depressie en angst kan ervaren. Probeer je aandacht dus op jezelf te richten.
- Koester geen wrok. Soms gaat vergeven meer om zelfzorg dan om mededogen voor anderen. Maak daarom de balans op van je relatie met anderen. Als je wrok koestert tegen iemand, kan je voor jezelf nagaan of je de strijdbijl wil begraven. Maar het kan ook betekenen dat je een relatie liever beëindigt.
- Stop je negatieve denkpatronen. Vaak zijn wij het zelf die ons ellendig doen voelen. We blijven stilstaan bij het onrecht dat ons is aangedaan of hoe ons leven niet is geworden wat we wilden. We zijn bang voor afwijzing en durven geen stappen zetten om vooruit te komen. Als je merkt dat je negatief denkt, pauzeer dan en heroriënteer je gedachten. Na verloop van tijd zullen je hersenen dit gemakkelijker zelf kunnen.
- Grijp kansen en aanbiedingen. Ga in op het onverwachte en ga uitdagingen niet uit de weg. Geluk komt immers niet uit de lucht gevallen.
- Ga betekenisvolle relaties aan. We kunnen van zowat alles meer genieten als we het met anderen doen. Daarom is een van de beste dingen die je kan doen voor je geluk, het opbouwen van betekenisvolle relaties en sociale connecties. Denk er ook aan deze relaties te versterken met vriendelijkheid en dankbaarheid tegenover de mensen om wie je geeft.
Lees ook: Hoe maak je jezelf gelukkig?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist