Een relatie zonder seks, is dat gezond?

dossier

In veel (liefdes)relaties wordt seks gezien als een essentieel onderdeel van de verbinding tussen partners. Echter, het is een misvatting om te denken dat een relatie zonder seks per definitie ongezond is. “Het is mogelijk om een sterke, gezonde relatie te hebben, zelfs wanneer seks tijdelijk of permanent niet meer plaatsvindt,” vertelt relatietherapeute Vanessa Muyldermans.

Intimiteit is meer dan seks

Getty_relatie_seks_bed_2024.jpg

© Getty Images

Vanessa: “In de kern draait het in een relatie om intimiteit: de diepe verbondenheid tussen twee mensen. Intimiteit kan op verschillende manieren ervaren worden en dat zal voor iedereen anders zijn – het is belangrijk dat deze verschillende behoeftes voor de beide betrokken partners vervuld zijn -, niet alleen door seks. Het kan zich ook uiten in gesprekken, een warme omhelzing, een liefdevolle blik of gedeelde ervaringen. Niet alle vormen van intimiteit dienen in een liefdesrelatie beleefd te worden. Intimiteit binnen een liefdesrelatie bestaat doorgaans uit in feite uit drie belangrijke componenten: emotionele intimiteit, lichamelijke intimiteit en seksuele intimiteit. Dat heet de intimiteitsdriehoek."

Lees ook: Intimiteit in een relatie: meer dan seks

De intimiteitsdriehoek

Vanessa: “Een gezonde relatie vereist balans tussen deze drie soorten intimiteit. Wanneer partners zich emotioneel verbonden voelen, zal dit vaak ook hun fysieke en seksuele intimiteit versterken. Ze kunnen elkaar beter begrijpen, zich comfortabeler voelen met lichamelijke aanrakingen, en gemakkelijker seksuele verlangens of grenzen communiceren. Het wegnemen van een van de drie componenten kan de relatie wel onder druk zetten, maar het betekent niet dat een relatie zonder seksuele intimiteit gedoemd is te mislukken.”

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

Emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit gaat over het delen van gevoelens, het bieden van steun en het respecteren van elkaars grenzen. 

Voorbeelden van emotionele intimiteit:

  • Oogcontact. Mekaar aankijken tijdens het praten. 
  • Emoties tonen, uiten. (Huilen, hardop lachen, blozen,…) Emoties delen. 
  • Liefde uitspreken
  • Over emoties kunnen praten. Vertellen wat je voelt, wat jou raakt.
  • Je inleven in de gevoelens van de partner.
  • De gevoelens van de partner er laten zijn.
  • Emotionele troost en steun kunnen zoeken, kunnen geven en kunnen ontvangen.
  • Grenzen kunnen aangeven. Grenzen respecteren. 

Lees ook: Wat is emotionele intelligentie?

Lichamelijke intimiteit

Lichamelijke intimiteit richt zich op kleine gebaren zoals hand in hand lopen, knuffelen en fysiek comfort bieden. Beide vormen zijn fundamenteel voor de versterking van de band tussen partners, zelfs als seks niet (meer) centraal staat.

Voorbeelden van lichamelijke intimiteit:

  • Tegen elkaar aanzitten in de zetel, hand in hand wandelen, knuffelen, strelen, zoenen,…
  • Vertrouwd zijn met en kunnen genieten van elkaars naaktheid (rondlopen, douche, bad, bed,…)
  • Bedgewoonten: in één bed slapen, tegen elkaar aanliggen, samen gaan slapen,…
  • Lichamelijke troost en steun kunnen zoeken, geven, ontvangen

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?

Seksuele intimiteit

Hoewel seksuele intimiteit vaak als de hoogste vorm van verbondenheid wordt gezien, is het slechts één aspect van de grotere intimiteitsdriehoek. Het communiceren van seksuele verlangens, grenzen en angsten is essentieel om deze vorm van intimiteit te onderhouden. Wanneer seks tijdelijk of permanent niet meer plaatsvindt, is de relatie niet per definitie minder waardevol, zolang de andere vormen van intimiteit aanwezig zijn.

Voorbeelden van seksuele intimiteit:

  • Communicatie over en tijdens seks
  • Seksuele opwinding tonen en delen, zowel non-verbaal als verbaal
  • Seksuele verlangens, grenzen, fantasieën, pijnpunten en angsten kunnen en willen delen
  • Seksuele (on)tevredenheid kunnen/willen/durven bespreken

Lees ook: Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?

Vanessa: "Het is belangrijk dat de intimiteitsdriehoek in balans is. Wanneer er een tekort aan één van de drie is dan zal dit een weerslag hebben op de andere twee. In balans betekent niet dat alle drie evenveel aanwezig moeten zijn. Een relatie zonder seks kan absoluut gezond en succesvol zijn. De sleutel ligt in het vervullen van de verschillende vormen van intimiteit die elke partner nodig heeft. Het is belangrijk dat beide partners hun behoeften duidelijk communiceren en dat er ruimte is voor emotionele en lichamelijke intimiteit, zelfs als seksuele intimiteit niet centraal staat." 

Vanessa Muyldermans is relatietherapeut-seksuoloog. Ze schreef het boek ‘Ziek van liefde’ en maakt en host de podcast ‘Bruut Eerlijk’. Vanessa heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze volgde tevens een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram