In de eerste week van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger. Wat als de eerste week van de zwangerschap wordt beschouwd, situeert zich namelijk twee weken voor de bevruchting en dus eigenlijk twee weken voor je écht zwanger bent.
In deze tweede zwangerschapsweek ben je nog steeds niet zwanger, maar wel vruchtbaar. Op het einde van deze week heeft de eisprong plaats. Als het lukt, dan heeft de bevruchting plaats op die dag of de dag erna.
Eigenlijk is dit de eerste week dat je écht zwanger bent. De eisprong en de bevruchting gebeuren meestal ongeveer 2 weken na het begin van je laatste maandstonden. Is de bevruchting eind vorige week nog niet gebeurd, dan zal ze in de loop van deze week waarschijnlijk gebeuren.
Het vruchtje is nu één week oud. Wellicht weet je nog niet dat je zwanger bent en verwacht je rond het einde van deze week je maandstonden. Indien je zwanger bent, zal de vrucht zich in de loop van deze week innestelen in het slijmvlies van de baarmoeder.
Je bent nu meer dan vier weken zwanger en het embryo is twee weken oud. Is je menstruatie uitgebleven en popel je om te weten of je inderdaad zwanger bent? Dan kan je vanaf week vijf een betrouwbare zwangerschapstest doen. Die checkt of er zwangerschapshormonen (cGH) in je urine aanwezig zijn.
Ben je volgens de berekening zes weken zwanger? Dan is je baby eigenlijk nog maar vier weken oud. Maar hij ontwikkelt zich wel heel snel. Jij zal vanaf nu misschien meer en meer last hebben van de typische zwangerschapskwaaltjes.
Aan het eind van de zevende week zijn alle organen volledig aangezet. De plaats van de organen verandert nog wel en ze moeten zich ook nog verder ontwikkelen.
Deze week eindigt jouw tweede zwangerschapsmaand. De kans is groot dat je nu heel wat last hebt van allerlei zwangerschapsongemakken. Ook kunnen er allerlei huidveranderingen optreden waardoor je gevoeliger wordt voor zonlicht en/of last kan hebben van jeuk of uitslag.
Je bent nu twee maanden zwanger. Als je voordien nog niets hebt gemerkt, dan wordt het nu stilaan duidelijk dat je zwanger bent. De belangrijkste orgaanstelsels van het embryo zijn nu gevormd.
Op het einde van deze week is je baby 8 weken oud en is de embryonale fase afgerond. Dan begint de foetale fase die loopt tot aan de bevalling. Vanaf dan spreekt men niet meer van een embryo maar van een foetus.
De embryonale fase is nu afgerond. Vanaf nu spreken we niet meer van een embryo maar van een foetus. Alle vitale organen zijn aangelegd en moeten zich nu verder ontwikkelen. Hierdoor is de kans op complicaties sterk gedaald.
Op het einde van deze week is het eerste belangrijke deel van de zwangerschap voorbij. Vanaf nu is de kans op aangeboren afwijkingen en op een miskraam aanzienlijk kleiner. Als je veel last hebt gehad van zwangerschapskwaaltjes, dan is er nu hoop op beterschap.
Dit is de laatste week van het eerste trimester. Tijdens deze eerste drie maanden is er ontzettend veel gebeurd. Alle onderdelen van het lichaam van je baby zijn nu aanwezig en zullen in de komende weken en maanden verder groeien en ontwikkelen.
Je begint nu aan het tweede trimester van je zwangerschap. Voor veel vrouwen is dit de leukste en aangenaamste periode van hun zwangerschap. Meestal zijn de vervelende zwangerschapskwaaltjes voorbij of sterk verminderd en kan je volop genieten van je zwangerschap.
Je bent nu in de vierde maand en in het tweede trimester van je zwangerschap. Tussen week 15 en 17 wordt meestal een derde zwangerschapsraadpleging bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog aangeraden.
Tussen week vijftien en zeventien gebeurt bij een normaal verlopende zwangerschap de derde zwangerschapscontrole. Daarbij worden onder meer harttonen, bloeddruk en fundushoogte gecheckt. Bij een verhoogd risico op diabetes, zal ook een diabetestest worden uitgevoerd.
In de loop van deze week zal je vier maanden zwanger zijn. Tussen week vijftien en zeventien gebeurt bij een normaal verlopende zwangerschap de derde zwangerschapscontrole.
Tussen week 18 en 22 staat er meestal een vierde zwangerschapscontrole bij je vroedvrouw, huisarts en/of gynaecoloog op de agenda. Ook wordt er een tweede zwangerschapsecho uitgevoerd.
Je begint nu aan je vijfde zwangerschapsmaand. Je baby is ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. Zijn gewicht zal in de komende maanden nog vertienvoudigen.
Je bent nu ongeveer halfweg je zwangerschap. Ook je baby is nu ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. De kans is groot dat je in de komende dagen je kindje voor de eerste keer zal voelen in je buik, als dat nog niet eerder gebeurde.
Je bent nu al over halfweg. Het kindje groeit minder snel dan de vorige weken en bouwt stilaan een vetreserve op. Het hoort geluiden, zowel van in het lichaam van de mama als van buitenaf en reageert hierop door hard te schoppen.
Het is niet omdat je al 23 weken zwanger bent, dat je geen last meer hebt van zwangerschapskwaaltjes. Zo kan je nu geplaagd worden door zwangerschapsstriemen, een zwnagerschapsmasker, opgezwollen voeten, nare dromen of zwangerschapsdementie.
Deze week ben je een belangrijke mijlpaal voorbij: na 24 weken zwangerschap is je baby in principe levensvatbaar. Artsen zullen vanaf nu bij een voortijdige bevalling proberen om je baby in leven te houden.
Vanaf de 25ste week zal je iets vaker bij de verloskundige op controle komen. Voorheen was dit om de vier weken. Vanaf nu zal dit minstens om de drie weken zijn.
Als je 26 weken zwanger bent, begint de laatste week van het tweede trimester. Het aftellen kan nu echt beginnen: je uitgerekende datum is over veertien weken.
Je baby heeft al goede overlevingskansen mocht hij nu geboren worden. Natuurlijk kan hij, als hij nu geboren wordt, alleen overleven met de nodige medische ondersteuning.
Je bent nu begonnen aan het laatste derde trimester van je zwangerschap. Je verloskundige of (huis)arts zal je vanaf nu waarschijnlijk om de drie à vier weken willen zien om je lichaam en de groei van je baby nog beter op te volgen.
Vanaf de dertigste zwangerschapsweek is het kindje eigenlijk helemaal ‘af’. De vitale organen zijn allemaal gevormd en de longen zijn al behoorlijk ontwikkeld. Mocht de baby nu geboren worden, dan gaat het wel om een vroeggeboorte. De baby is nog vatbaar voor virussen en infecties.
Deze week eindigt de zevende zwangerschapsmaand. Indien je baby nu zou geboren worden, moet hij nog een tijdje de couveuse in. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is hij niet in staat om zichzelf warm te houden.