Is gerookte zalm gezond?
dossier
Op een toast, in een slaatje of als hapje: gerookte zalm is heerlijk veelzijdig. Maar is gerookte zalm ook gezond?
Lees ook: Is rode zalm gezonder dan roze zalm?
Het verschil tussen koud en warm gerookte vis
|
Lees ook: Recept: broccolipuree met witlofrolletjes in gerookte zalm
Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren
Is gerooke zalm goed voor je gezondheid?
Lees ook: Zalm met noten-kruidenkorst op een bedje van spinazie
Is gerookte zalm veilig om te eten?
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan de bacterie Listeria monocytogenes bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood. De bacterie kan in de koelkast prima overleven, waardoor het aantal bacteriën groeit naarmate het product langer wordt bewaard. Ook voorverpakte gerookte vissen als paling en makreel kunnen besmet zijn. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem en voor zwangere vrouwen. Bij een besmetting spreekt men van listeriose.
Lees ook: Listeriose: wat zijn de symptomen bij besmetting met listeria?
Te veel zout
Gerookte vis wordt eerst gezouten en daarna gerookt. Zouten kan zowel droog gebeuren (de vis wordt in zout gelegd) als met een pekeloplossing (door onderdompeling of injectie). Dat laatste is een procedé dat de vis minder uitdroogt en dus meer vocht behoudt. Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bleek dat gerookte zalm soms te veel zout bevat. Eén portie gerookte zalm (140 g) levert meer dan 4 g zout, wat 67 procent is van de aanbevolen maximale dagelijkse hoeveelheid (6 g/dag).
Lees ook: Wild of gekweekt: hoe gezond is zalm?
Kankerverwekkende stoffen
Gerookte vis (en vlees, kaas...) kan PAK's bevatten. PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen – het meest gekende is benzo(a)pyreen - die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. Ook bij bewerkingen van levensmiddelen zoals roken, kunnen via de rook PAK’s in het product terechtkomen. Om te zorgen dat de inname van PAK’s zo laag mogelijk blijft, heeft de EU richtlijnen opgelegd hoeveel benzo(a)pyreen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen.
- Het gehalte PAK's in ambachtelijk gerookte vis kan hoger uitvallen dan industriëel gerookte vis. Dat hangt dan voornamelijk af van de methode van roken. Zo kan de vis pal boven het vuur in de rook worden gehangen, wat meer PAK's teweeg brengt. Vis die op een lagere temperatuur en in moderne rookkasten en -ovens met een goede luchtcirculatie wordt gerookt, bevat minder PAK's.
- De rookaroma's die tegenwoordig vaak gebruikt worden, bevatten PAK's, maar aanzienlijk minder dan bij ambachtelijk gerookte producten.
- Als je niet dagelijks gerookte zalm of andere gerookte producten eet, hoef je je zeker geen zorgen te maken.
Lees ook: Is vis met spinazie kankerverwekkend?
Hygiëne van groot belang
|
Bronnen:
https://www.test-aankoop.be
https://www.healthline.com
https://www.nice-info.be
https://www.rivm.nl
https://www.foodlog.nl
https://www.webmd.com
https://www.livestrong.com