FOPO: angst voor wat anderen van je denken
boeken-interviews Durf jij op je werk ongegeneerd nieuwe ideeën voor te stellen? Of wik en weeg je je woorden op voorhand omdat je bang bent dat je idee afgewezen wordt? Kom je tijdens een etentje met vrienden eerlijk uit voor je mening? Of pas je die aan uit vrees jezelf onpopulair te maken? Met andere woorden: heb jij wel eens last van FOPO?
FOPO, oftewel 'fear of people's opinions', verwijst naar de irrationele en contraproductieve bezorgdheid over wat anderen van ons denken. In zijn boek "FOPO. De eerste regel van succes: maak je niet druk om wat anderen van je vinden" onderzoekt Michael Gervais, een vooraanstaand perfomance-psycholoog, hoe deze angst ons potentieel beperkt en biedt hij strategieën om deze te overwinnen. Gervais benadrukt dat FOPO een van de grootste belemmeringen is voor menselijk potentieel, omdat het ons ervan weerhoudt authentiek te zijn en onze eigen doelen na te streven.
Waar komt FOPO vandaan?
"De grootste spijt van mensen op hun sterfbed was dat ze een leven hadden geleid dat was gericht op de goedkeuring van anderen."
Hoe weet je of je last hebt van FOPO?
Hoe overwin je FOPO?
- Een praktische tip is om eens stil te staan bij de vraag: 'weten we echt wat iemand anders denkt?' Gervais raadt aan om eens wat vaker rechtstreeks iemands mening te vragen, in plaats van ernaar te gissen.
- Besef daarnaast ook dat andermans meningen maar net zoveel macht over je hebben als jij eraan geeft.
- En last but not least: Sta eens stil bij je eigen vooroordelen en overtuigingen. We zijn er vaak zo trots op, maar uiteindelijk zijn alle overtuigingen beperkend, omdat ze ons bepalen. Telkens we merken dat een ander een mening over ons heeft die onze overtuigingen misschien bedreigt, staan we voor een keuze. Bevestigen we onze overtuigingen (wat ons op het pad van FOPO kan brengen) of richten we onze blik naar buiten toe en gaan we dit moment beleven alsof we het nog nooit hebben meegemaakt?