FOPO: angst voor wat anderen van je denken

getty_fopo_oordeel_2024.jpg

boeken-interviews Durf jij op je werk ongegeneerd nieuwe ideeën voor te stellen? Of wik en weeg je je woorden op voorhand omdat je bang bent dat je idee afgewezen wordt? Kom je tijdens een etentje met vrienden eerlijk uit voor je mening? Of pas je die aan uit vrees jezelf onpopulair te maken? Met andere woorden: heb jij wel eens last van FOPO?

FOPO, oftewel 'fear of people's opinions', verwijst naar de irrationele en contraproductieve bezorgdheid over wat anderen van ons denken. In zijn boek "FOPO. De eerste regel van succes: maak je niet druk om wat anderen van je vinden" onderzoekt Michael Gervais, een vooraanstaand perfomance-psycholoog, hoe deze angst ons potentieel beperkt en biedt hij strategieën om deze te overwinnen. Gervais benadrukt dat FOPO een van de grootste belemmeringen is voor menselijk potentieel, omdat het ons ervan weerhoudt authentiek te zijn en onze eigen doelen na te streven. 

Waar komt FOPO vandaan?

Evolutionair gezien zijn mensen sociale wezens die streven naar acceptatie binnen hun gemeenschap. Duizenden jaren geleden was het essentieel om in de groep te passen voor overleving. Tegenwoordig kan deze diepgewortelde behoefte leiden tot FOPO, waarbij we ons overdreven zorgen maken over hoe anderen ons beoordelen. Dit kan resulteren in het onderdrukken van onze eigen meningen, het zoeken naar externe validatie en het vermijden van risico's uit angst voor afwijzing. 

"De grootste spijt van mensen op hun sterfbed was dat ze een leven hadden geleid dat was gericht op de goedkeuring van anderen."

Hoe weet je of je last hebt van FOPO?

In de hedendaagse samenleving manifesteert FOPO zich op verschillende manieren. Leiders kunnen aarzelen om moeilijke beslissingen te nemen, CEO's kunnen zich richten op kortetermijnsuccessen, en individuen kunnen kansen laten schieten uit onzekerheid. Sociale media versterken dit fenomeen door constante blootstelling aan de meningen en oordelen van anderen, wat de druk om aan externe verwachtingen te voldoen vergroot. 

Hoe overwin je FOPO?

Gervais stelt dat de sleutel tot het overwinnen van FOPO ligt in het verleggen van onze focus van externe naar interne factoren. Door aandacht te besteden aan onze eigen waarden, talenten en doelen en ons minder te richten op wat anderen van ons denken, kunnen we ons ware potentieel ontketenen. Met andere woorden: focus op wat je zelf kan controleren, en dat is niet hoe mensen op jou reageren. Het ontwikkelen van mentale vaardigheden, zoals mindfulness en zelfbewustzijn, helpt bij het verminderen van de invloed van externe oordelen. 

  • Een praktische tip is om eens stil te staan bij de vraag: 'weten we echt wat iemand anders denkt?' Gervais raadt aan om eens wat vaker rechtstreeks iemands mening te vragen, in plaats van ernaar te gissen.
  • Besef daarnaast ook dat andermans meningen maar net zoveel macht over je hebben als jij eraan geeft.
  • En last but not least: Sta eens stil bij je eigen vooroordelen en overtuigingen. We zijn er vaak zo trots op, maar uiteindelijk zijn alle overtuigingen beperkend, omdat ze ons bepalen. Telkens we merken dat een ander een mening over ons heeft die onze overtuigingen misschien bedreigt, staan we voor een keuze. Bevestigen we onze overtuigingen (wat ons op het pad van FOPO kan brengen) of richten we onze blik naar buiten toe en gaan we dit moment beleven alsof we het nog nooit hebben meegemaakt? 

boek_fopo.jpg
'FOPO,  fear of people's opinions : de eerste regel van succes: maak je niet druk om wat anderen van je vinden'
Michael Gervais met Kevin Lake
Vertaald door Ruud van der Helm en André Haacke

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram