Hormonen op hol

ad_artGedeonRichter_Header_Plus.jpg

nieuws

Driekwart van de vrouwen in de overgang heeft klachten als opvliegers, slapeloze nachten, vermoeidheid, een dunnere huid, vaginale droogte of prikkelbaarheid1. Stuk voor stuk klachten die verholpen kunnen worden met hormonale substitutietherapie (HST), een behandeling die oprecht meer aandacht verdient.

Vroeger versus nu

‘Ik wil geen hormonen nemen, ik wil geen borstkanker.’ Heel wat vrouwen staan niet te springen voor hormonale substitutietherapie (HST). Gynaecoloog Prof. Dr. Herman Depypere (UZ Gent) en auteur van het boek ‘Hoe blijf ik gezond tijdens de menopauze’ begrijpt waar die bezorgdheid vandaan komt. “Onderzoek (Womens Health Initiative (WHI)) uit 2002 heeft aangetoond dat hormoontherapie de kans op trombose, bloedklonters en borstkanker verhoogt2. In die publicatie gaat het vooral om synthetische hormonen in een veel te hoge dosis, die bovendien oraal worden ingenomen en op een te late leeftijd. Inmiddels kan HST uit bio-identieke hormonen bestaan, die dezelfde moleculaire structuur hebben als lichaamseigen oestradiol en progesteron – de hormonen die in de menopauze wegvallen. Deze hormonen kunnen vandaag de dag niet enkel oraal, maar ook via de huid worden opgenomen onder de vorm van een spray, een pleister of een gel. Een van de voordelen hiervan is dat de lever deze niet hoeft af te breken aangezien ze worden opgenomen in de bloedbaan en zo rechtstreeks naar de oestrogeen-receptoren in het lichaam gaan.” 

De gezondheidsvoordelen

ad_GedeonRichter_Portret_Plus.jpg
Prof. Dr. Depypere: “Vrouwen die kort na het begin van de menopauze starten met bio-identieke HST, zien hun sterfterisico dalen met zo’n 30 procent3. Hormonen hebben trouwens ook een beschermende werking tegen dementie en de ziekte van Alzheimer en verminderen de kans op osteoporose en hart- en vaatziekten, blijkt uit een follow-upstudie van het WHI die eerder dit jaar gepubliceerd werd4. En om nog even terug te komen op het borstkankerverhaal: het klopt dat borstkanker veel vaker voorkomt dan vroeger, maar dat heeft alles te maken met de toegenomen levensduur. Twee generaties geleden werd een vrouw gemiddeld 46 jaar, vandaag 83 jaar.” Of je nu hormonen neemt of niet, we moeten trachten het risico op borstkanker te verminderen. Meer bewegen, minder alcohol drinken, een optimaal lichaamsgewicht nastreven, stoppen met roken en dit zeker tijdens de puberteit zijn essentieel om de kans op borstkanker te verminderen.

Vraag raad aan je huisarts

Vandaag is HST dus zeker een effectieve behandeling om de menopauze vlot door te komen. “Maar de overgang is een fase die bij geen enkele vrouw hetzelfde is. Er moet altijd gekeken worden naar de ernst van de klachten, wat de impact daarvan is op het dagelijkse leven en wat de baten-/risicoverhouding is. Prof. Dr. Depypere: “Als ik één goede raad mag geven aan de vrouwelijke lezers: wacht gewoon niet te lang om je gynaecoloog, huisarts of een menopauzeconsulent te raadplegen. Zelfs bij het kleinste vermoeden dat je in de overgang zit. Hoe vroeger HST opgestart wordt, hoe groter de gezondheidsvoordelen op lange termijn zijn.” 

logo_health is our mission.jpg
Met de steun van Gedeon Richter

2042-349, datum van creatie 10/2024

1 Peacock K et al. Menopause. [Updated 2023 Dec 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/
2 Rossouw JE et al. JAMA. 2002 Jul 17;288(3):321-33. doi: 10.1001/jama.288.3.321
3 Salpeter SR et al. J Gen Intern Med. 2004 Jul;19(7):791-804. doi: 10.1111/j.1525-1497.2004.30281.x.
4 Manson JE et al. JAMA. 2024 May 28;331(20):1748-1760. doi:10.1001/jama.2024.6542


Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram