Gerelateerde artikels
Listeria: wat zijn de symptomen bij besmetting?
In dit artikel
Listeria: wat zijn de symptomen bij besmetting?
dossier
Listeria monocytogenes is een darmbacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken (listeriose). De bacterie kan huizen in niet-hygiënisch bereid voedsel, bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost, of in kazen die zijn gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk. Vooral zwangere vrouwen en verzwakte personen moeten opletten voor een besmetting.
Lees ook: De verschillende soorten voedselinfectie tijdens de zwangerschap
Wat zijn de symptomen?
De tijd tussen een besmetting en de eerste symptomen bedraagt 1 tot 91 dagen. Bij personen met een normale weerstand lijken de symptomen van listeriose op de klachten bij griep:
- Koorts
- Futloosheid
- Verminderde eetlust
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Soms diarree
- Lage buikpijn
Lees ook: Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?
Is het gevaarlijk?
Gezonde personen genezen bijna altijd zonder verdere gevolgen. Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangere vrouwen houdt een besmetting bepaalde risico’s in voor de (ongeboren) baby, zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, miskraam of vroeggeboorte.
Lees ook: Sepsis (bloedvergiftiging) en septische shock
Hoe wordt een listaria-infectie behandeld?
Bij patiënten zonder klachten is er geen behandeling nodig. Zwangere vrouwen en patiënten die ernstig ziek zijn, worden opgenomen in het ziekenhuis. De arts zal antibiotiba geven via een infuus. Hoelang de anibioticakuur duurt, hangt af van het ziektestadium. Tijdens een zwangerschap is een snelle behandeling van listeriose cruciaal om te voorkomen dat de infectie de baby treft.
Hoe kan je besmetting voorkomen?
Over het algemeen zijn er bepaalde richtlijnen die je kan volgen om een listeriabesmetting te vermijden:
• Bewaar voedsel in de koelkast bij 4°C.
• Respecteer de houdbaarheidsdatum van de producten.
• Laat etensrestjes snel afkoelen in de koelkast. Bewaar ze bovendien niet te lang en warm ze altijd goed op.
• Kook rauw dierlijk voedsel goed door, of het nu rund, varken, kip, schaap of iets anders is.
• Was rauwe groenten zeer goed. Reining ook het keukengerei dat ermee in aanraking komt.
• Bereid groenten en vlees apart en gebruik verschillend keukenmateriaal.
• Pas op met gerookte vis, zoals zalm en makreel. Hoe dichter bij de houdbaarheidsdatum, hoe groter de kans op besmetting. Vers gebakken, gegrilde, gepocheerde of gekookte vis kan je zonder probleem eten.
• Vermijd rauwe melk en producten uit rauwe melk zoals sommige zachte kazen (bv. mozzarella, brie, camembert). Verkies harde kazen of smeltkazen.
• Was altijd je handen voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees.
Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist