Stevia officieel toegestaan als zoetstof in Europa
nieuws
Vanaf 2 december 2011 mogen steviol glycosiden (extracten afkomstig uit het zoetste deel van de stevia-plant) als additief in alle 27 EU-lidstaten gebruikt worden. De nieuwe zoetstof, die 200 keer zoeter is dan suiker, krijgt het E-nummer E960. Afhankelijk van de samenstelling kunnen steviol glycosiden verschillen in zoetkracht en nasmaak.
Steviolglycosiden zijn enkel toegelaten in bepaalde voedselgroepen zoals gearomatiseerde niet-alcoholische dranken (limonade, melk- en sojadrankjes, …), bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, confituur, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserten, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstoffen. Bovendien is de toelating vaak beperkt tot de lightproducten en producten zonder toegevoegde suikers. Ten slotte zijn er ook maximumgehaltes voor steviolglycosiden in voedingsmiddelen bepaald. De gebruiksvoorwaarden moeten er voor zorgen dat de consument niet meer dan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van steviolglycosiden inneemt. Deze ADI is door de European Food Safety Authority (EFSA), het wetenschappelijk adviesorgaan van de EU, vastgelegd op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag.
Belangrijk om weten is dat de steviaplant zelf en de gedroogde blaadjes ervan nog steeds niet toegelaten zijn als levensmiddel of voedselingrediënt omdat er nog onvoldoende gegevens zijn die de veiligheid van deze producten aantonen.