Open haard, houtkachel en pellets schadelijk voor de gezondheid?
dossier
In ongeveer 90 procent van de huishoudens die met hout stoken, wordt de houtstook gebruikt voor de gezelligheid of als bijverwarming, en niet als primaire verwarmingsbron. Maar hoe schadelijk is dat voor onze gezondheid... en voor die van de buren?
Schadelijke stoffen bij houtverbranding
- fijn stof (waaronder ultrafijn stof);
- anorganische gassen (zoals koolmonoxide CO, stikstofoxiden NOx);
- vluchtige organische stoffen (onder meer benzeen, styreen, 1,3-butadieen, n-hexaan);
- polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s, waaronder benzo(a)pyreen, dioxines);
- aldehyden, fenolen, levoglucosan en quinonen (zoals formaldehyde, cresol en hydroquinone, guiacol en andere hydroxyfenolen);
- organische zuren (onder meer azijnzuur);
- methoxyfenolen (specifiek bij houtrook).
Lees ook: PFAS: hoe giftig is jouw pan?
Hoeveel stoten houtkachels werkelijk uit?
Lees ook: Tips om een schoorsteenbrand te vermijden
Wat is onvolledige verbranding?
Hoe optimaliseer je de verbrandingsefficiëntie?
Waarom stook je beter niet bij windstil en mistig weer?
Lees ook: Wintersmog: voor wie is het gevaarlijk?
Impact rook op binnenlucht én omgeving
Lees ook: CO-vergiftiging: moet je een CO-melder plaatsen?
Hoe ongezond is het om houtrook in te ademen?
- Ademhalingsproblemen: Rook irriteert de ogen, neus en keel. Dit kan hoesten, een piepende ademhaling en kortademigheid veroorzaken.
- Verergering van bestaande aandoeningen aan de luchtwegen: (Ultra)fijne deeltjes en chemische stoffen kunnen diep in de longen doordringen en reeds bestaande aandoeningen zoals astma en chronische longaandoeningen (COPD) verergeren. Deze gezondheidseffecten zijn niet specifiek voor houtrook en kunnen ook worden veroorzaakt door blootstelling aan deeltjes van bijvoorbeeld wegverkeer.
- Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid: Bij onvolledige verbranding van hout kan koolmonoxide (CO) vrijkomen, een geur- en kleurloos gas. Het inademen van CO kan symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en kan in ernstige gevallen dodelijk zijn.
- Longkanker: Het inademen van vluchtige organische stoffen (VOC's) kan irritatie van de luchtwegen en langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken. Sommige VOC's, zoals benzeen, zijn bekende kankerverwekkende stoffen. Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) worden beschouwd als mogelijk kankerverwekkend. Een recent Amerikaans onderzoek heeft een verband aangetoond tussen het stoken van hout binnenshuis en de incidentie van longkanker bij vrouwen. Deelneemsters die hun open haard of houtkachel meer dan 30 dagen per jaar gebruikten, liepen 68% meer risico op longkanker.
- Hartproblemen: Studies suggereren dat langdurige blootstelling aan de uitstoot van houtkachels in verband kan worden gebracht met hartproblemen, vanwege de ontsteking en oxidatieve stress veroorzaakt door fijne deeltjes.
Lees ook: 25 tips voor veilig stoken in open haard en houtkachel
Hoe kan je de risico's beperken?
- Gebruik een gecertificeerde houtkachel: Gebruik nieuwe installaties. De Belgische wetgeving legt limieten op voor de uitstoot van deeltjes en CO door verwarmingstoestellen. Bekijk de lijst van niet-conforme kachels.
- Gebruik droog hout: Nat hout produceert meer rook en schadelijke uitstoot. Zorg ervoor dat het hout droog is (idealiter met een vochtgehalte van minder dan 23%) en goed gespleten voor een efficiëntere verbranding. Bewaar je houtblokken op een droge plek en breng ze 48 uur voor gebruik naar binnen. Eiken en zacht hout zijn vervuilender dan haagbeuk en beuk.
- Verbrand alleen schoon, droog hout. Vermijd het verbranden van behandelde, geverfde of gelakte materialen of teruggewonnen hout, omdat hierbij stoffen kunnen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu.
- Steek het vuur van bovenaf aan: Deze manier van aansteken is minder vervuilend, efficiënter en zuiniger dan de traditionele methode waarbij eerst de onderste houtblokken worden aangestoken. 80% van de vervuilende uitstoot wordt geproduceerd in de eerste 10 tot 15 minuten na het aansteken en bij het herladen van het vuur.
- Ventileer regelmatig: Zorg ervoor dat de kamer voldoende geventileerd wordt wanneer de houtkachel in gebruik is. Een goede ventilatie helpt om ongewenste emissies te elimineren en een aanvaardbare luchtkwaliteit binnenshuis te behouden.
- Onderhoud: Zorg ervoor dat je houtkachel goed wordt onderhouden. Leeg de asbak regelmatig. Laat de kachel één keer per jaar nakijken door een vakman. Dit zorgt voor een efficiënte verbranding en minimaliseert de uitstoot. Als ze slecht onderhouden zijn of niet goed werken, kunnen houtkachels meer fijnstof en CO uitstoten. Je kan ook best een of twee keer per jaar je schoorsteen laten vegen.
- Gebruik de juiste aanmaakblokjes: Als je aanmaakblokjes gebruikt, zorg er dan voor dat deze voldoen aan de milieunormen en geen schadelijke stoffen (aardolieproducten) bevatten.
Lees ook: Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?
Is een oude houtkachel gevaarlijk?
Wat zijn de gezondheidsrisico's van een pelletkachel?
De meeste pelletkachels van de nieuwe generatie zijn luchtdichte toestellen: de lucht die nodig is voor de verbranding wordt van buiten de kamer gehaald en de rook wordt ook naar buiten afgevoerd. Je loopt pas risico bij een stroomonderbreking, wanneer de lucht niet langer wordt afgevoerd.
Wees voorzichtig bij de opslag van pellets. Pellets opgeslagen in silo's kunnen leiden tot een auto-oxidatieproces, waarbij CO vrijkomt zonder te verbranden. Het is gevaarlijk om een ruimte te betreden waar pellets worden opgeslagen zonder voorafgaande ventilatie.
Lees ook: 7 tips voor gezonde lucht in huis