Hoe omgaan met jaloezie in een relatie?

Getty_jaloezie_feest_koppel_2025.jpg

boeken-interviews

Iedereen voelt zich wel eens jaloers. Ook in een liefdesrelatie. Maar wat zegt dat gevoel eigenlijk over jou en over je relatie? Jaloezie hoeft niet per se slecht te zijn, zolang je begrijpt waar het vandaan komt. “Eigenlijk is jaloezie een belangrijk signaal dat je iets mist of verlangt, maar dan moet je wel durven kijken,” vertelt relatietherapeute Vanessa Muyldermans. 

Vanessa Muyldermans: “Jaloezie is een heel normale emotie. We voelen het als iemand iets heeft wat wij ook willen: aandacht, liefde, succes, vrijheid... Zeker in een relatie kan het ons stevig raken als we dat gevoel krijgen. Je mág jaloers zijn, maar het wordt problematisch als het je relatie schaadt – bijvoorbeeld door controlerend gedrag, verwijten of afstand nemen. Jaloezie is geen vijand. Het is een signaal. Het vertelt je dat er iets speelt wat belangrijk voor je is.”

Lees ook: Intimiteit in een relatie: meer dan seks

Waarom is iemand jaloers?

“Het probleem is niet dat de ander iets heeft, maar dat jij het op dat moment niet hebt. De jaloezie gaat dus meestal niet echt over de ander. Wat je voelt, gaat over iets wat jij mist of nodig hebt, vaak zonder dat je je daar zelf bewust van bent. Je partner heeft veel plezier met vrienden? Dan kan jouw jaloezie erop wijzen dat jij behoefte hebt aan meer verbinding of exclusieve tijd samen. Je voelt je onzeker als je partner veel aandacht krijgt? Misschien worstel jij zelf met je zelfbeeld of wil je je zelf graag meer gewaardeerd voelen. Jaloezie is in feite een soort spiegel: het laat zien wat je in jezelf (of in je relatie) mist. Door je jaloezie te onderzoeken in plaats van te onderdrukken of uit te leven, kun je veel leren over jezelf én je noden binnen de relatie.”

“Onder jaloezie zit vaak een verlangen naar verbinding, waardering of bevestiging.”

“Bij jaloezie liggen dus meestal dieperliggende oorzaken aan de basis: een laag zelfbeeld, verlatingsangst, bindingsangst, vorige relaties die sporen nalieten, moeilijk je emoties kunnen benoemen of delen, verdriet, angst, onzekerheid, kwetsbaarheid... Wie verder kijkt dan het eerste gevoel, ontdekt vaak waar het echt om draait.”

Lees ook: Waarom gaan sommige mensen vreemd en anderen niet?

Wanneer wordt jaloezie een probleem?

Jaloezie op zich hoeft geen probleem te zijn, maar ze kan dat wél worden als:

  • Je controle wil uitoefenen over je partner
  • Je jezelf constant vergelijkt en altijd tekortschiet
  • Je je gevoelens opkropt en dan in één keer ontploft
  • Je gedachten invult voor je partner
  • Je de ander verstikt in plaats van met hem of haar in verbinding te blijven

Lees ook: Zijn hoge verwachtingen, ontrouw en genderverschillen de voornaamste redenen voor een relatiebreuk?

Wanneer is iemand ziekelijk jaloers?

Jaloezie wordt ziekelijk wanneer het obsessieve vormen aanneemt, de realiteit vervormt en de relatie schaadt. Ziekelijke jaloezie is vaak gebaseerd op angst en controle, niet op werkelijke gebeurtenissen. De jaloerse partner blijft overtuigd van ontrouw of bedrog, zelfs als daar geen enkel bewijs voor is, en gaat extreem gedrag vertonen zoals controleren, ondervragen, beschuldigen of zelfs manipuleren.

In extreme gevallen kan dit wijzen op het Othello-syndroom, een psychiatrische aandoening waarbij iemand lijdt aan pathologische jaloezie. De persoon is obsessief overtuigd dat de partner vreemdgaat, en blijft dit geloven ondanks tegenbewijs. Het gedrag wordt vaak controlerend, achterdochtig of zelfs agressief. Het syndroom komt voor bij mensen met psychotische stoornissen, verslavingsproblemen (zoals alcoholisme) of neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Behandeling is noodzakelijk en bestaat meestal uit een combinatie van medicatie, psychotherapie en – indien veilig – relatietherapie. 

Wat kun je best doen als je jaloers bent?

  1. Kijk naar jezelf in plaats van naar de ander. Stel jezelf vragen: Wat voel ik nu echt? Waar ben ik bang voor? Wat mis ik?
  2. Zie je partner niet als bezit. Je partner is een vrij mens. Jaloezie gaat soms over een diep verlangen om iemand “voor jezelf” te hebben. Maar liefde werkt alleen als beide partners vrij kunnen zijn.
  3. Voed je jaloezie niet. Stop met controleren, vergelijken of scenario’s bedenken. Hoe meer aandacht je geeft aan dat innerlijke stemmetje, hoe sterker het wordt. Gevoelens mag je hebben, maar niet elk gevoel verdient een podium of een reactie.
  4. Praat erover, zonder te beschuldigen. Zeg wat je voelt, zonder de ander met de vinger te wijzen. In plaats van: “Jij kiest altijd voor je vrienden in plaats van voor mij,” zeg je beter: “Ik merk dat ik je mis als je vaak weg bent.”

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

“Jaloezie is geen teken dat er iets mis is met jou. Het is een teken dat er iets belangrijk is voor jou. Ze kan een wegwijzer zijn naar wat je verlangt, mist of nodig hebt – van je partner, maar ook van jezelf. Wie durft luisteren naar dat gevoel, kan groeien. In zelfkennis, in verbondenheid en in liefde.”

Vanessa Muyldermans is relatietherapeut-seksuoloog. Ze schreef het boek ‘Ziek van liefde’ en maakt en host de podcast ‘Bruut Eerlijk’. Vanessa heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze volgde tevens een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt