Hoe omgaan met jaloezie in een relatie?

boeken-interviews
Lees ook: Intimiteit in een relatie: meer dan seks
Waarom is iemand jaloers?
“Onder jaloezie zit vaak een verlangen naar verbinding, waardering of bevestiging.”
Lees ook: Waarom gaan sommige mensen vreemd en anderen niet?
Wanneer wordt jaloezie een probleem?
- Je controle wil uitoefenen over je partner
- Je jezelf constant vergelijkt en altijd tekortschiet
- Je je gevoelens opkropt en dan in één keer ontploft
- Je gedachten invult voor je partner
- Je de ander verstikt in plaats van met hem of haar in verbinding te blijven
Wanneer is iemand ziekelijk jaloers?
Jaloezie wordt ziekelijk wanneer het obsessieve vormen aanneemt, de realiteit vervormt en de relatie schaadt. Ziekelijke jaloezie is vaak gebaseerd op angst en controle, niet op werkelijke gebeurtenissen. De jaloerse partner blijft overtuigd van ontrouw of bedrog, zelfs als daar geen enkel bewijs voor is, en gaat extreem gedrag vertonen zoals controleren, ondervragen, beschuldigen of zelfs manipuleren. In extreme gevallen kan dit wijzen op het Othello-syndroom, een psychiatrische aandoening waarbij iemand lijdt aan pathologische jaloezie. De persoon is obsessief overtuigd dat de partner vreemdgaat, en blijft dit geloven ondanks tegenbewijs. Het gedrag wordt vaak controlerend, achterdochtig of zelfs agressief. Het syndroom komt voor bij mensen met psychotische stoornissen, verslavingsproblemen (zoals alcoholisme) of neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Behandeling is noodzakelijk en bestaat meestal uit een combinatie van medicatie, psychotherapie en – indien veilig – relatietherapie.
|
Wat kun je best doen als je jaloers bent?
- Kijk naar jezelf in plaats van naar de ander. Stel jezelf vragen: Wat voel ik nu echt? Waar ben ik bang voor? Wat mis ik?
- Zie je partner niet als bezit. Je partner is een vrij mens. Jaloezie gaat soms over een diep verlangen om iemand “voor jezelf” te hebben. Maar liefde werkt alleen als beide partners vrij kunnen zijn.
- Voed je jaloezie niet. Stop met controleren, vergelijken of scenario’s bedenken. Hoe meer aandacht je geeft aan dat innerlijke stemmetje, hoe sterker het wordt. Gevoelens mag je hebben, maar niet elk gevoel verdient een podium of een reactie.
- Praat erover, zonder te beschuldigen. Zeg wat je voelt, zonder de ander met de vinger te wijzen. In plaats van: “Jij kiest altijd voor je vrienden in plaats van voor mij,” zeg je beter: “Ik merk dat ik je mis als je vaak weg bent.”
Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?
Vanessa Muyldermans is relatietherapeut-seksuoloog. Ze schreef het boek ‘Ziek van liefde’ en maakt en host de podcast ‘Bruut Eerlijk’. Vanessa heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze volgde tevens een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.