Recept: Gezonde en snelle ovenschotel met gehakt en courgette

recepten
Een ovenschotel met gehakt valt bij iedereen in de smaak. Dit gerecht is groenterijk en licht, en bovendien kan je 'm makkelijk op voorhand klaarmaken.
Ingrediënten:
2 courgettes, 500 g gemengd gehakt, 1 klein doosje tomatenpuree, 1 grote (Spaanse) ui, 2 lookteentjes, een paar blaadjes salie, een klein takje rozemarijn, een snufje kaneelpoeder en cajunpoeder, zachte geitenkaas (bv. chavroux), ½ potje philadelphia met gedroogde tomaat (of andere smaak), olijfolie, zwarte peper, fleur de sel, amandelschilfers en parmezaankaas
Bereiding
- Halveer de courgettes in de lengte (snij de 2 uiteinden af) en snij ze in fijne schijven (in de lengte) met een mandoline of zeer scherp mes.
- Smeer een grillpan in met een paar druppels olijfolie (gebruik een kwastje) en grill de courgetteschijven aan beide kanten. Je kunt dit ook in de oven doen!
- Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
- Bak het gehakt rul (desnoods in 2 keer) en meng de tomatenpuree erdoor. Laat die even meebakken om te ontzuren.
- Snipper de gepelde look en ui fijn en bak ze glazig in een koffielepel olijfolie. Voeg op het einde de fijngesneden salie en rozemarijn toe.
- Smeer een ovenschotel in met een paar druppels olijfolie (alweer met de kwast of een propje keukenrol), en leg er een laag gehakt op.
- Leg de uienlaag op het gehakt en kruid met kaneel en cajun.
- Bedek de uienlaag met een courgettelaag en kruid met peper en fleur de sel.
- Smeer de geitenkaas erop uit, leg opnieuw een laag gehakt, dan weer een dikke laag courgette en kruid met peper en zout.
- Dek af met een laag philadelphiakaas, daarop parmezaankaas en amandelschilfers voor het korstje.
- Zet de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven (hetelucht) en daarna nog een dikke 5 minuten onder de grill (hetelucht in combinatie met grillfunctie) tot de nootjes goudbruin kleuren. Blijf erbij om te checken of de amandelschilfers niet aanbranden.
Lees ook: Recept: ovenschotel met zalm, zoete aardappel en feta
Lees ook: Pizza of ovenschotel opwarmen zonder uitdrogen, hoe doe je dat?

Uit het boek '5 kilo minder in 5 weken' van Hilde Deweer in samenwerking met gezondheid.be.
Uitgegeven door WPG, Antwerpen.
Verkoopprijs: 12,99 euro 128 pagina's - ISBN 978 90 2233378 5