Longe côte: de voordelen van 'water walking' voor je gezondheid
In dit artikel
Longe côte: de voordelen van 'water walking' voor je gezondheid
dossier
Water walking, ook wel longe côte of aqua walking genoemd, wordt ook in ons land steeds populairder. Daarbij ga je in een wetsuit en met speciale schoenen in zee wandelen, met het water tot aan je middenrif (ten minste tot je navel en idealiter tot je oksels). Wat zijn de voordelen voor je gezondheid?
Lees ook: De gezondheidsvoordelen van een strandwandeling
Wat zijn de voordelen van lopen in water?
- Water is veel dichter dan lucht. Oefenen in water vergt dus meer inspanning dan dezelfde oefening op het land. Die extra weerstand zorgt ervoor dat je je spieren uitdaagt en versterkt op een manier die je misschien niet zou kunnen met een oefening op het droge. Het helpt je ook om meer calorieën te verbranden, wat bijdraagt tot gewichtsverlies.
- Wandelen in het water is een cardio-oefening met weinig impact. Dit betekent dat het zachter is voor je botten en gewrichten, waardoor het een veiligere optie is voor mensen met aandoeningen zoals artritis, osteoporose of fibromyalgie. Door minder druk en stress op je lichaam uit te oefenen, kan water walking ook een goede workout zijn voor mensen die zwanger zijn, mensen die herstellen van een blessure, senioren, iedereen die voor het eerst gaat sporten.
- Een onderzoek uit 2015 ontdekte dat wandelen in het water je hartslag meer kan verhogen dan wandelen op het land. Hierdoor krijgen je hart en longen meer training.
- Volgens een andere studie kan wandelen in het water helpen bij het verlagen van de bloeddruk, vooral voor mensen die voor het eerst sporten. En uit een ander onderzoek onder patiënten met wervelkanaalvernauwing bleek dat 12 weken wandelen in het water hielp om hun evenwicht en spierfunctie te verbeteren.
Lees ook: 'Zwemmen is gezond': wat is het effect op je lichaam?
Water walking kan alleen of in groepsverband worden beoefend. Er ontstaan steeds meer clubs aan de Franse kust en ook in België gaan alsmaar meer sportscholen aqua walking aanbieden. Sommige fitnesscentra hebben zelfs waterloopbanden of elliptische trainers die je kunt gebruiken.
Waar kan je aan water walking doen?
Als je van plan bent om te gaan waterwandelen in een sportschool of als onderdeel van een les, dan heb je waarschijnlijk alleen een handdoek, badmuts en eventueel een zwembril nodig. Als je van plan bent om op eigen houtje te gaan waterwandelen, aan de zee bijvoorbeeld, kun je overwegen om pols- of enkelgewichten of weerstandshandschoenen aan te schaffen. Ook halters in foam kunnen handig zijn. In het begin kan je beter in relatief ondiep water trainen, tot aan je middel, want de juiste houding is essentieel.
- rug recht
- schouders naar achteren
- kin omhoog, met je hoofd recht vooruit kijkend
- oren boven de schouders
- loop met een lange pas
- rol je voet af: zet eerst je hiel voordat je je gewicht op je tenen laat rusten
- beweeg je armen mee
Als je eenmaal gewend bent om met de juiste vorm in het water te lopen, kun je naar dieper water gaan. Begin met langzaam lopen en verhoog geleidelijk je snelheid.
Lees ook: Wat is beter: wandelen of lopen?
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist