- dossierBigorexia: wanneer sporten ongezond wordt
- dossierGolfelleboog: pijn aan binnenkant elleboog door overbelasting
- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierGorgelen met zout water tegen keelpijn en hoest
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Wat is beter: wandelen of lopen?
dossier
Wat is beter voor de gezondheid, wandelen of lopen? Het is een vraag die velen zich stellen, maar die niet eenduidig te beantwoorden valt. Want ze zijn allebei goed voor de gezondheid, alleen hebben beide specifieke voordelen en hangt veel af van je doelstellingen en mogelijkheden.
Eén ding staat vast, als je snel calorieën wil verbranden, kun je beter gaan joggen dan wandelen. Als een persoon die 68 kg weegt, bijvoorbeeld een uurtje rustig wandelt aan 4 km/u, zal hij zo’n 210 kilocalorieën (kcal) verbruiken. Als diezelfde persoon aan 9 km/u loopt, verbruikt hij of zij driemaal zoveel energie, ongeveer 640 kcal.
Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?
Verschillende belasting
Als afvallen je hoofddoel is, is het echter ook belangrijk om voor ogen te houden dat meer bewegen niet voldoende is. Je zal ook goed op je voeding moeten letten. Na het sporten is de verleiding soms groot om onszelf te belonen door meer en minder gezond te eten, wat het positieve effect teniet kan doen.
Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?
Fysieke en mentale voordelen
Maar de fysieke voordelen van zowel lopen als wandelen gaan verder dan hun hulp bij het kwijtspelen van kilo’s. Volgens een studie van de American Heart Association verlagen wandelen en lopen in gelijkaardige mate het risico op een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes. De gezondheidsvoordelen waren volgens het onderzoek groter naargelang deelnemers meer aan lichaamsbeweging deden.
Regelmatig bewegen biedt eveneens vele voordelen op het mentale front. Het kan helpen tegen stress, angsten, depressieve gevoelens, slaapproblemen en achteruitgang van het geheugen. Volgens een bepaalde studie zou je al profiteren van dergelijke positieve effecten als je driemaal per week een halfuur aan matig intensieve lichaamsbeweging, zoals een flinke wandeling, besteedde. Je kan zelfs gerust dat halfuur opsplitsen in blokjes van 10 minuten.
Lees ook: Trainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen
Vlaamse richtlijnen
Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt volwassenen (tot 64 jaar) aan om minstens 150 minuten per week vrij te maken voor matig intensieve lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen, en liefst elke dag aan beweging te doen. Als je liever aan hoge intensiteit gaat joggen, is minstens 75 minuten per week het advies. Ook dan is spreiding belangrijk. Uiteraard kan je de twee zaken perfect combineren. Daarbij stelt het instituut terug 150 minuten per week voorop, waarbij een minuut aan hoge intensiteit wel dubbel telt. Met 25 minuten joggen en 100 minuten wandelen kom je dus al aan je wekelijkse hoeveelheid.
Lees ook: Waarom is een wandeling in de natuur zo goed voor je gezondheid?
Bronnen:
www.healthline.com
www.gezondleven.be
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ahajournals.org
Lees ook: Moet je elke dag 10.000 stappen zetten?