De gezondheidsvoordelen van een strandwandeling

In dit artikel
De gezondheidsvoordelen van een strandwandeling

dossier

Ben jij niet het type dat urenlang op een handdoek kan blijven liggen? Goed nieuws, blootvoets wandelen op zand en in water heeft heel wat voordelen voor je gezondheid.

Lees ook: Dit moet je weten voor je gaat zwemmen in de zee

Wandelen in water en zand, een echte sportsessie

123-vr-vakantie-zee-strand-07-18.jpg
Zand is zachter dan de oppervlakken waarop je gewend bent te lopen. De losse, onstabiele aard absorbeert de impact op de gewrichtsbanden, terwijl het de beenspieren en buikspieren meer belast. Bovendien kan de voet zonder schoenen perfect van hiel tot teen rollen. Op nat zand lukt het makkelijkst, op droog zand wordt de voetboog zwaarder belast, wat meer inspanning vergt. Ook in zee wandelen, met water tot aan je enkels of kuiten, is goed voor je lichaam, omdat je zo een lichte weerstand krijgt. 


Tijdens een wandeling of loopsessie kan je van het water naar het zand gaan en de intensiteit van het lopen variëren. Beweeg je armen mee om je bekken in lijn te houden en je bovenlichaam te trainen.


Lees ook: Slaap je beter door zeelucht?

De voordelen van wandelen in het zand

  • Zand is een ideale ondergrond om schokken te vermijden die knieën, ruggen en heupen kunnen beschadigen. Je versterkt dus je spieren zonder je gewrichten in gevaar te brengen.
  • Wandelen op het strand vergt bovendien meer inspanning dan gewoon wandelen, je verbrandt 1,5 tot 2 keer meer calorieën en je spieren doen tussen 26 en 68% meer werk om je lichaam in balans te houden.
  • Wandelen in het water stimuleert de bloedsomloop en werkt als lymfedrainage.
  • De golven en zeelucht hebben ten slotte een ontspannend effect op het zenuwstelsel.


Waag je echter niet aan te lange wandelingen als je niet gewend bent om te wandelen. En vergeet niet om gehydrateerd te blijven en jezelf voldoende te beschermen tegen de zon, met zonnecrème, zonnebril en hoed. 


Lees ook: Is het gezond om te wandelen vlak na het eten?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram