Elf gouden tips voor gezonde nieren

Fotolia_anat-afb-nier-02-15.jpg

nieuws U kunt zelf iets doen om de kans op nierschade te verlagen. Namelijk: door gezond te leven. Het gaat om dezelfde leefstijladviezen die gegeven worden om hoge bloeddruk en diabetes type II te voorkomen, ziekten die op zichzelf tot nierschade kunnen leiden.

1. Gezond eten
Gezond eten betekent eten volgens de regels van de voedselpiramide: eet gevarieerd, niet te veel, minder verzadigd vet, veel groente, veel fruit en brood en eet veilig.

2. Gebruik weinig zout
Hoewel de gevoeligheid voor zout per persoon verschilt, heeft vrijwel iedereen baat bij een zoutarm dieet (maximaal 5-6 g per dag). Zout trekt vocht aan, dus hoe meer zout u eet, hoe meer vocht uw lichaam vasthoudt. De totale hoeveelheid bloed in het lichaam neemt daardoor toe. Daarmee neemt ook de druk toe op de slagaderwanden en op de kleine bloedvaatjes van de nieren. Zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk is voor de nieren. En zout is ook rechtstreeks schadelijk voor de nieren, zeker als er al nierschade is. Eiwitverlies in de urine – wat schadelijk is voor nieren, hart en bloedvaten – neemt ook af door zoutbeperking.

3. Gezond gewicht
Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op nierschade. En op andere ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

4. Voldoende bewegen
Voor uw gezondheid is het goed om dagelijks minstens een half uur te bewegen. Meer bewegen mag natuurlijk altijd.

5. Niet roken
Roken vermindert de bloeddoorstroming van de nieren. Het verhoogt ook de kans op nierkanker met ongeveer 50%.

6. Voorkom uitdroging
• Drink voldoende (1,5 à 2l per dag), zeker bij warm weer of tijdens zware inspanning.
• Drink voldoende als u koorts of diarree heeft of veel moet braken.

7. Voorzichtig met pijnstillers
Niet steroïdale ontstekingsremmers of pijnstillers kunnen indien ze lange tijd of in hoge dosis worden genomen, nierschade veroorzaken. Indien u vaak of langdurig pijnstillers moet nemen, bespreek dit dan met uw huisarts.

8. Voorzichtig met contraststoffen bij röntgenonderzoek
Een oorzaak van acuut nierfalen die aan belang wint is diegene die optreedt na toediening van kleurstoffen (contrast) voor het nemen van rontgenfoto’s, vb scanners of onderzoek van bloedvaten. Daarom is het belangrijk dat men voldoende vochtinname voorziet vóóraleer men een dergelijk onderzoek ondergaat. Ofwel zal de arts u vragen enkele uren vóór de foto’s genomen worden naar het ziekenhuis te komen en zal men dit vocht rechtstreeks in de ader geven, ofwel moet u thuis voldoende drinken. We raden aan om minstens 2 liter zoutrijk water (vb Vichy Celestin) te drinken in de uren voor en na het onderzoek.

9. Let op uw bloeddruk
Een verhoogde bloeddruk kan de nieren beschadigen, zeker indien u ook lijdt aan diabetes en/of hart- en vaatziekten.

10. Let op uw bloedsuikergehalte
Ongeveer de helft van mensen met diabetes krijgt vroeg of laat nierproblemen. Daarom moeten diabetici regelmatig hun nieren laten controleren.

11. Laat uw nieren regelmatig onderzoeken als u tot een risicogroep behoort:
• U hebt diabetes;
• U hebt een hoge bloeddruk (hypertensie);
• U hebt overgewicht;
• Een van uw ouders of andere familieleden hebben een nierziekte;
• U hebt eerder al een nieraandoening gehad.

www.worldkidneyday.org
www.nierstichting.nl/
www.allesovernieren.be


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram