- boeken/interviewsPodcast over uitbraak schurft en bedwantsen: is er reden tot paniek?
- dossierDrankneus: krijg je echt een rode neus van veel alcohol?
- dossierWitte vingers: het fenomeen of syndroom van Raynaud
- dossierKapotte of droge lippen: vermijd likken
- dossierWat kan je doen tegen impetigo of krentenbaard?
Waarop moet je letten na een tekenbeet?
dossier
Als je gebeten bent door een teek, moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Indien de teek binnen de 24 uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloed heeft opgezogen) is er geen risico op besmetting. Controleer na ieder verblijf in de natuur dus grondig de huid en verwijder eventuele teken op de juiste manier. Let vooral op warme lichaamsplooien (achter de oren, oksels, liezen, tussen en onder de borsten, buik, navel, knieholten, bilspleet, balzak…). Controleer bij kinderen ook de hoofdhuid en de hals.
Lees ook: Welke ziektes kan je krijgen door een tekenbeet?
Als een tekenbeet niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast. De meeste van die verschijnselen zijn waarschijnlijk omkeerbaar als je ze laat behandelen. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren. |
Ziekte van Lyme: waarop moet je letten?
- Een klein rood plekje (minder dan 5 cm) op de plaats van de tekenbeet is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat je de ziekte van Lyme hebt. Indien de beet na een paar dagen niet genezen is of pijnlijk aanvoelt, raadpleeg je het best je huisarts. Dit kan wijzen op een lokale infectie (door andere bacteriën).
- Indien na enkele dagen een rode of blauwrode, meestal ringvormige uitslag (Erythema migrans) verschijnt rond de tekenbeet die langzaam groter wordt, moet je zo snel mogelijk je huisarts raadplegen. De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een tweetal maanden goed in de gaten te houden. Je moet dan zo snel mogelijk starten met een antibioticakuur (gedurende 14 dagen).
Lees ook: Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?
Een bloedtest om na te gaan of je effectief besmet bent, heeft op dit moment geen zin omdat de besmetting in het bloed op dat ogenblik meestal nog niet kan worden vastgesteld. De ring verdwijnt uiteindelijk vanzelf, maar het betekent wel dat je - als je niet behandeld wordt - de ziekte van Lyme hebt. Door een behandeling met een antibioticum verdwijnt de huiduitslag meestal binnen de 7 à 14 dagen. Indien de huiduitslag correct wordt behandeld met antibiotica, dan zijn latere verwikkelingen zoals gewrichtsontsteking of zenuwontsteking uitermate klein. Let wel, de huiduitslag is niet altijd goed te zien. Bovendien krijgt niet iedereen die door een besmette teek is gebeten deze huiduitslag. Ook zonder het verschijnen van de rode ring kan je dus de ziekte van Lyme krijgen. |
- Een kleine blauwrode, verharde zwelling (lymfocytoom) op de oorlel (bij kinderen) of de borst of tepel (bij volwassenen) is een ander typisch verschijnsel van de Lyme-ziekte. Als dit optreedt moet je onmiddellijk de huisarts raadplegen voor een antibioticakuur.
- Krijg je in de weken of maanden na een tekenbeet griepachtige klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid, gezwollen klieren en/of koorts? Raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts voor een antibioticakuur, ook als je geen huiduitslag hebt gezien. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe langer het herstel zal duren.
Ook bij deze verschijnselen is het niet nodig om eerst een bloedtest uit te voeren om te kijken of je effectief besmet bent. - Krijg je in de weken of maanden na een tekenbeet gewrichtspijn in armen of aan de knie, hartritmestoornissen of tekenen die wijzen op aantasting van het centrale zenuwstelsel (zoals scheefstand van het gezicht, dubbelzien, tintelingen in armen en benen…), dan moet je onmiddellijk je huisarts raadplegen. Dit kan wijzen op ernstige complicaties ten gevolge van de ziekte van Lyme.
De arts zal eerst een bloedtest doen om na te gaan of je effectief besmet bent geweest. Indien die test positief is, dan moet je antibiotica nemen. Soms zal het nodig zijn om de antibiotica intraveneus toe te dienen (wat een opname in het ziekenhuis vereist).
Afhankelijk van de symptomen is volledig herstel in dit stadium niet altijd mogelijk.
Lees ook: Tekenbeet: welke symptomen kunnen wijzen op de ziekte van Lyme?
Teken kunnen ook andere ziektes overdragen
De ziekte van Lyme is de bekendste, maar teken kunnen ook andere ziektes overdragen. Tekenencefalitis bijvoorbeeld. Een tekenbeet veroorzaakt dan een ontsteking van hersenen (encefalitis) of het hersenvlies (meningitis). Deze ziekte komt zoals gezegd minder vaak voor dan Lymeziekte, maar bij ongeveer twee derde van de gevallen verloopt de infectie zonder symptomen. Bij kinderen verloopt de ziekte meestal minder ernstig, maar de ernst neemt toe met de leeftijd.
Lees ook: Het vaccin tegen tekenencefalitis (TBE), wanneer nodig?
Bronnen:
www.wanda.be
www.wiv-isp.be
www.tekenradar.nl
www.rivm.nl