Slakken bestrijden met behulp van slakkenkorrels
In dit artikel
Slakken bestrijden met behulp van slakkenkorrels
dossier
De meest voorkomende slakkenkorrels bevatten metaldehyde of methiocarb, die beide giftig zijn voor mens en dier. Producten op basis van ijzerfosfaat zijn biologisch. Ze zijn daarom minder gevaarlijk.
Lees ook: Tuinieren is ideale beweging voor ouderen
Slakkenkorrels met metaldehyde
De meeste slakkenkorrels bevatten 4-6% metaldehyde. Contact met de huid is geen probleem, maar metaldehyde is giftig als het wordt ingeslikt.
Wat moet je doen als je kind slakkenkorrels heeft ingenomen?
Gelukkig blijft de inname meestal beperkt tot 1 of 2 korrels, wat niet gevaarlijk is. Als je absoluut zeker bent dat het kind slechts enkele korrels heeft ingeslikt, spoel dan gewoon de mond grondig uit en geef het kind water te drinken. Als zich in de uren daarna darmproblemen voordoen (overvloedig veel speeksel, misselijkheid, braken of buikpijn), ga dan onmiddellijk naar het ziekenhuis. Heeft je kind grotere hoeveelheden ingenomen? Spoel dan zijn mond uit, geef water te drinken, en ga dan zo snel mogelijk naar de eerste hulp.
Wat moet je doen als je hond slakkenkorrels heeft gegeten?
De zoete smaak van de korrels trekt honden aan. Er wordt vaak wel een bittere smaak aan pellets toegevoegd om te voorkomen dat honden en andere dieren ze opeten, maar dit is niet altijd voldoende. En voor dieren, vooral honden die de neiging hebben om grote hoeveelheden in te slikken, zijn de gevolgen van inslikking vaak ernstiger. De eerste symptomen zijn koorts en braken, gevolgd door spierkrampen, stuiptrekkingen en uiteindelijk de dood. Ga dus direct met je huisdier naar de dierenarts.
Als je kippen hebt, gebruik dergelijke producten dan niet. Ze kunnen er niet alleen direct aan pikken, maar lopen ook het risico om de besmette slakken op te eten. Kippen zijn 5 keer minder gevoelig voor metaldehyde dan honden.
Lees ook: Mag je nog groenten eten uit je moestuin als die is overstroomd?
Slakkenkorrels op basis van methiocarb
Slakkenkorrels op basis van methiocarb zijn van de Belgische markt gehaald, omdat de werkzame stof methiocarb sinds 2015 niet langer is toegelaten als slakkenbestrijdingsmiddel in de Europese Unie. Het gebruik ervan is dus verboden. Deze chemische stof is zeer giftig.
Bij mensen kan accidentele consumptie van methiocarb symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en, in ernstige gevallen, stuipen en ademhalingsdepressie. Direct contact met de huid kan irritatie en allergische reacties veroorzaken en inademing van productstof kan de luchtwegen irriteren.
Bij huisdieren, vogels en andere wilde zoogdieren zijn de vergiftigingsverschijnselen vergelijkbaar en kunnen ze dus tot de dood leiden.
Als jij of je huisdier korrels op basis van methiocarb hebben ingeslikt, is het altijd raadzaam om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis of de dierenarts te gaan.
Biologische slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat
Wanneer slakken de korrels opnemen, verliezen ze hun eetlust, waardoor ze verhongeren en uiteindelijk sterven. In principe werken ijzerfosfaatkorrels door de kropklier van de slak te verstoren, wat leidt tot de dood zonder andere dieren zoals egels of vogels te schaden.
Hoewel slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat vaak worden voorgesteld als minder gevaarlijke alternatieven, zijn ze niet zonder risico. Bij dieren (honden, katten) kan het inslikken van deze slakken overvloedig speeksel, braken en diarree veroorzaken. Als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, kunnen ze leiden tot hepatitis.
Lees ook: Houtas is een prima meststof voor je planten
Hoe slakkenkorrels gebruiken?
- Chemische producten mogen niet worden verspreid in gebieden (gazons, bloemperken, enz.) waar kinderen of huisdieren (honden, katten, enz.) komen. Het risico op inslikken en vergiftiging is zeer reëel. Ze mogen ook niet op groenten in de tuin gestrooid worden. Dieren die slakken eten (zoals egels) kunnen ook vergiftigd worden.
- Sluit het blik goed af na gebruik en bewaar het buiten bereik van kinderen en huisdieren.
- Verspreid de korrels zo gelijkmatig mogelijk. Het heeft geen zin om de korrels op een hoop te leggen of wallen rond de planten te vormen: de korrels moeten gelijkmatig worden verspreid, zelfs als dit betekent dat de handeling meerdere keren moet worden herhaald. Voor de meeste producten is de vuistregel ongeveer 25 tot 35 korrels per vierkante meter, of een afstand van 17 tot 20 cm tussen elke korrel.
- Lees het etiket op de verpakking zorgvuldig en volg de instructies nauwgezet op.
- Bij vergiftiging bel je onmiddellijk een dierenarts, contact opnemen met het Antigifcentrum kan ook, of naar het ziekenhuis gaan. De gevolgen kunnen minimaal, maar ook zeer ernstig zijn. Het is dus van vitaal belang om hulp te zoeken.
Lees ook: Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?
Bronnen:
https://www.antigifcentrum.be
https://www.health.belgium.be
https://vasteplant.be
https://www.biogroei.nl
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist