Recept: witte kool in de oven
recepten
Witte kool is een veelzijdige groente die vaak wordt geassocieerd met traditionele stoofschotels en salades, maar wist je dat je er ook heerlijke ovengerechten mee kunt maken? Door witte kool in de oven te bereiden, krijgt de groente een lichtzoete, geroosterde smaak en een knapperige textuur die perfect samengaat met verschillende kruiden en specerijen. Bovendien is witte kool een voedzame keuze, rijk aan vezels en vitamine C.
Lees ook: Waarom zijn kolen gezonde winterkost?
Recept witte kool in de oven
Ingrediënten:
25 g boter, 100 g mager rookspek in kleine blokjes gesneden, 750 g wittekool schoongemaakt en in smalle reepjes gesneden, 2 theelepels paprikapoeder, zout en versgemalen witte peper, 200 g belegen kaas grof geraspt, 1 ei, 2 dl slagroom
Bereiding:
- Verhit de boter in een grote pan en bak hierin het spek uit.
- Voeg de kool en het paprikapoeder toe en bak alles voortdurend omscheppend 5 minuten.
Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de kool 10 minuten smoren. Breng de kool op smaak met zout en peper.
Schep de helft van de kool in een beboterde ovenschaal en strooi er de helft van de kaas over.
Voeg de rest van de kool toe en strooi hier de rest van de kaas over.
Klop in een kom het ei los met de slagroom en schenk dit mengsel in de schaal.
Bak de koolschotel in de op 175° voorverwarmde oven tot het eimengsel is gestold en er een bruin korstje is ontstaan.
Geef er aardappelkroketjes en gehaktballetjes bij.
Lees ook: Helpt kool tegen hoge bloeddruk?
Lees ook: Veroorzaken kolen winderigheid of krampen?