Kanker opsporen via bloedonderzoek

123-M-bloed-onderzoek-07-07-22.jpg

nieuws

De vraag of kanker opgespoord kan worden via een bloedtest is complex en blijft een belangrijk onderzoeksgebied in de medische wereld. Hoever staat de wetenschap?  

Lees ook: Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt?

Kunnen verhoogde bloedwaarden wijzen op kanker?

Voor sommige vormen van kanker kunnen specifieke bloedtesten belangrijke informatie bieden. Zo kunnen verhoogde niveaus van Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) wijzen op prostaatkanker, terwijl CA-125 verhoogd kan zijn bij eierstokkanker. Andere markers, zoals AFP (alfa-foetoproteïne) voor leverkanker, bieden ook aanwijzingen. Toch zijn deze markers niet altijd nauwkeurig genoeg om kanker definitief vast te stellen in een vroeg stadium, omdat ze ook bij andere aandoeningen verhoogd kunnen zijn.

Lees ook: PSA-test voor opsporing van prostaatkanker

Vroegtijdige opsporing van kanker via bloedonderzoek

Veelbelovend is de Galleri-test, een innovatieve bloedtest die meer dan 50 verschillende soorten kanker kan detecteren via het opsporen van DNA-fragmenten van tumorcellen in het bloed. Dit proces staat bekend als de detectie van circulerend tumor-DNA (ctDNA). Deze aanpak is bijzonder nuttig voor het opsporen van moeilijk detecteerbare kankers, zoals eierstokkanker of pancreaskanker, die vaak pas in een laat stadium symptomen vertonen.

Lees ook: Pancreaskanker: door ‘algemene’ symptomen nog steeds moeilijk te herkennen

De Galleri-test bevindt zich echter nog in een experimenteel stadium. Vervolgstudies zijn nodig om de betrouwbaarheid en kosteneffectiviteit van deze methoden te bevestigen.

Lees ook: Bloedonderzoek spoort kanker op nog voor de eerste symptomen optreden

Nieuwe ontwikkelingen: vloeibare biopsie

Een veelbelovende ontwikkeling is de zogenaamde 'vloeibare biopsie', een techniek waarbij tumorexosomen of circulerend tumor-DNA (ctDNA) in het bloed wordt gedetecteerd. Vloeibare biopsieën worden momenteel vooral ingezet bij het volgen van reeds gediagnosticeerde patiënten om te zien hoe de kanker reageert op behandeling, of om vroege tekenen van terugkeer van de ziekte op te sporen. Onderzoek suggereert echter dat deze techniek in de toekomst mogelijk ook gebruikt kan worden voor de vroege detectie van kanker bij gezonde individuen, wat een revolutie in kankerdiagnostiek zou kunnen betekenen.

Lees ook: Bloedonderzoek spoort kanker op nog voor de eerste symptomen optreden

Hoewel bloedonderzoek veel nuttige informatie kan opleveren, zijn er nog steeds beperkingen. Veel van de biomarkers die worden gedetecteerd zijn niet specifiek genoeg voor kanker en kunnen ook verhoogd zijn bij andere ziekten, zoals ontstekingen of infecties. Bovendien kan het aantal circulerende tumorcellen of ctDNA soms te laag zijn om in een vroeg stadium te detecteren. Hierdoor is nog steeds aanvullend onderzoek nodig, zoals beeldvorming (CT, MRI) of een traditionele weefselbiopsie, om de diagnose te bevestigen.

Conclusie: de wetenschap staat niet stil, maar voorlopig blijft een gecombineerde aanpak van bloedtesten en beeldvorming dus essentieel voor een betrouwbare kankerdiagnose.

Bronnen:
https://www.news-medical.net
https://grail.com
https://www.kanker.nl
https://www.allesoverkanker.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram