- dossierKippensoep tegen een verkoudheid of griep
- dossierHoe gezond is burrata?
- boeken/interviewsPodcast: cholesterol en een gezond hart
- dossierDe zin en onzin van omega 3-vetzuren
- dossierTamme kastanjes: voordelen voor je gezondheid
Gewone melk is goed genoeg
nieuws
Tegenwoordig vindt u in de supermarkt naast volle, halfvolle en magere melk, ook melk die verrijkt is met extra vezels, met vitamines, calcium, enz. Al die toevoegingen zouden goed zijn voor de gezondheid. Nadeel is dat al die ‘speciale’ melken meestal een flink pak duurder zijn dan gewone melk.
Wie niet ziek is en op een normale, evenwichtige manier eet, heeft deze speciale melkproducten niet nodig. Voor een volwassene volstaat het om dagelijks ongeveer een halve liter gewone melk(producten) te drinken om bijvoorbeeld voldoende calcium binnen te krijgen. Probleem is dat veel Belgen niet aan die halve liter komen. De gegevens uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling tonen dat 18,3% van de mannen en 12,7 % van de vrouwen aangeven slecht 1 maal per week melk (of andere melkprodukten) gebruiken. Slechts 65,0 van de mannelijke bevolking en 69,4% van de vrouwen rapporteren ten miste één maal per dag een dergelijk produkt te consumeren. Maar dat wordt dus niet opgelost door dure, verrijkte melk aan te bieden.
Melk(produkten) met cholesterolverlagende sterolen zijn dan weer alleen zinvol voor mensen met een te hoog cholesterolgehalte, als aanvulling bij een dieet dat arm is aan verzadigde vetzuren en eventueel in combinatie met geneesmiddelen.
Melk van koeien die lijnzaad- of viosolie krijgen, en die meer Omega 3-vetzuren zou bevatten, maakt in feite nauwelijks een verschil. Het is beter om vette vis of andere produkten rijk aan Omega 3- vetzuren te eten. Hetzelfde geldt voor zogenaamde vezelrijke melkprodukten.
Wél zinvol is melk zonder lactose, maar dan alleen voor mensen met een bewezen lactose-intoleratie.