Hoe kan je de hoeveelheid radon in je huis meten?
In dit artikel
Hoe kan je de hoeveelheid radon in je huis meten?
dossier
Radon is na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker in ons land. Ongeveer 7 procent van alle gevallen van longkanker zouden te maken hebben met blootstelling aan radon. Het gas komt van nature vrij uit de bodem en uit bepaalde bouwmaterialen. Je kan zelf checken of je in een radon-risicogebied woont en je kan zelfs de radonconcentratie meten in je woning.
Wat is radon?
Radon is een radioactief gas dat van nature aanwezig is in de bodem en gesteenten. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes in de vloer, voegen tussen wanden, de kruipruimte of via waterleidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken. Het is geurloos, kleurloos en smaakloos. Als je radon inademt, kan het de longen bereiken en het weefsel beschadigen. Zo kan kanker ontstaan.
De radonconcentratie in de lucht wordt gemeten in Becquerel per kubieke meter (Bq/m³). In België bedraagt de gemiddelde radonconcentratie in woningen 46 Bq/m³, al kan die sterk verschillen van de ene streek tot de andere en zelfs tussen gebouwen onderling. Vanaf 300 Bq/m³ raadt men aan om maatregelen te nemen om de radonconcentratie te verlagen. Bijvoorbeeld door een aangepast ventilatiesysteem te installeren.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van CO-vergiftiging?
Longkanker door radon
Hoe groot het risico is om longkanker te ontwikkelen, hangt af van een aantal factoren: de radonconcentratie in je woning, de tijd die je er spendeert en of je al dan niet een roker bent.
Hoe hoger de radonconcentratie en je huis en hoe meer tijd je er doorbrengt, hoe hoger het risico op longkanker. Als je bovendien een roker bent, wordt dat risico nog groter, aangezien de schadelijke gevolgen van radon en tabak elkaar versterken.
Lees ook: Huis ventileren: heeft een luchtreiniger zin?
Waar komt radon voor?
In België komt radon vooral voor in de Ardennen omdat de rotsachtige ondergrond daar doorgaans meer radon bevat. Bovendien zijn de gesteenten in de Ardennen ook vaker gebarsten, waardoor radon gemakkelijker in de atmosfeer terecht kan komen. Doordat meer radon vrijkomt, kan het ook makkelijker in gebouwen binnendringen. Wil je meer weten over de radonconcentratie in je gemeente, raadpleeg dan de?interactieve kaart van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).?
Naast de invloed van de ondergrond hebben ook de constructie-eigenschappen van het gebouw invloed op de radonconcentratie binnenin je woning. Zo zal een zeer goed geventileerd gebouw met een luchtdichte vloerplaat een lagere radonconcentratie hebben dan een geïsoleerd gebouw zonder ventilatie en zonder degelijke ondervloer, onafhankelijk van de radonconcentratie in de ondergrond.
Lees ook: Condens: is vocht in huis een gevaar voor de gezondheid?
Radon meten in huis
De radonconcentratie in je woning kan je meten met behulp van een?radondetector. Dat is een cilindervormig potje waarin een gevoelige film zit die de radonstraling registreert. Na analyse van de film kan de radonconcentratie bepaald worden. Deze detector moet je gedurende drie maanden (tussen oktober en mei) in de meest gebruikte ruimte van het huis plaatsen. Meestal is dit de keuken of de woonkamer.
Wie de radonconcentratie in zijn woning wil kennen, kan online voor €15 een radontest te bestellen: www.radonactie.be.
Lees ook: Wat kunt u doen als er te veel radon in uw huis zit?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist