Gerelateerde artikels
Histamine-intolerantie: symptomen en voedingslijst
In dit artikel
Histamine-intolerantie: symptomen en voedingslijst
dossier
Antihistaminica ken je allicht als medicijn tegen allergiesymptomen. Niet verrassend dus dat histamine een negatieve connotatie oproept. De lichaamseigen stof is echter betrokken bij belangrijke lichaamsprocessen. Het is pas als je lichaam de hoeveelheid histamine niet meer onder controle kan houden, dat je klachten krijgt. Een histaminearm dieet kan je dan helpen.
Lees ook: Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten
Wat is histamine?
Histamine is een bioactieve stof die het lichaam zelf aanmaakt en betrokken is bij allerlei processen:
- Histamine communiceert prikkels in de hersenen naar ons lichaam. Daardoor heeft de stof een grote invloed op hoe we ons voelen.
- Het helpt bij het aanmaken van maagzuur en ondersteunt zo de spijsvertering.
- De stof komt vrij na verwonding of een allergische reactie. Als onderdeel van je immuunreactie helpt het om indringers en ziekteverwekkers te bestrijden.
- Histamine zorgt er ook voor dat bepaalde lichaamsprocessen goed verlopen, zoals de ademhaling, bloedcirculatie, wondgenezing, aanspanning van de spieren, vetvertering, regulering van lichaamstemperatuur en dag- en nachtritme.
Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?
Symptomen histamine-intolerantie
Normaal gezien houden enzymen de hoeveelheid histamine in je lichaam onder controle en ze neutraliseren wat er te veel is. Als je lichaam echter moeite heeft met de afbraak van grote hoeveelheden histamine, dan spreekt men van een histamine-intolerantie. De normale lichaamsprocessen kunnen dan verstoord geraken.
Aangezien de symptomen van histamine-intolerantie gelijkaardig zijn aan de symptomen van andere voedselintoleranties of allergieën, ziet men de aandoening vaak over het hoofd. Het gaat onder meer om klachten als:
- Hoofdpijn en slapeloosheid
- Maag- en darmklachten, zoals diarree, winderigheid, krampen, buikpijn
- Huidklachten zoals vochtophopingen, jeukende bultjes die plots opduiken en netelroos
- Geïrriteerde, waterige en rode ogen.
- Ademhalingsproblemen en pijn aan de keel
- In zeldzame gevallen ook lage bloeddruk, duizeligheid en hartritmestoornis
Wanneer je een allergie hebt, zal je lichaam veel histamine produceren als reactie op de allergenen (lichaamsvreemde stoffen). Een allergie voor histamine bestaat dus niet, maar een allergie gaat wel gepaard met een verhoging van histamine in je lichaam. Dat is ook zo bij een histamine-intolerantie. Een allergie en histamine-intolerantie geven dus dezelfde symptomen.
Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?
Dieet: voedingslijst om te vermijden
Wil je histamine in je voeding beperken, dan is het belangrijk om altijd vers en gevarieerd te eten. Verder schrap je zoveel mogelijk producten met histamine of histaminevrijzetters uit je menu. Histaminevrijzetters bevatten zelf een kleine hoeveelheid histamine, maar stimuleren je lichaam om extra histamine vrij te maken. Een lijst met voedingsmiddelen die je beter kan vermijden:
- Bier en rode wijn
- Kaas, vooral oude kazen zoals schimmelkaas en Parmezaanse kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer histamine hij bevat
- Rauwe ham en droge worstsoorten zoals salami
- Spinazie, zuurkool, pompoen, aubergine, olijven, rabarber, tomaten en rode biet
- Aardbeien, citrusvruchten, bananen, druiven, frambozen, ananas, kiwi, mango, papaja, vijgen, avocado en gedroogd fruit
- Chocolade
- Peulvruchten, noten en zaden
- Eiwit
- Sojasaus
- Schaaldieren zoals krab, garnalen en mosselen
- Ingeblikte vis (haring, makreel, sardine of tonijn) en vis die niet meer vers is
- Varkensvlees, lamsvlees en wild
- Kruiden: kaneel, chili, tijm, paprikapoeder, gember, peper en curry
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist