Te lange wachttijden voor borstkankerpatiënten in Nederland
nieuws
De Nederlandse borstkankerzorg kan sterk verbeterd worden. 86% van de Nederlandse ziekenhuizen was in de periode 2000 – 2005 niet in staat om tenminste 80% van haar patiënten binnen 10 werkdagen te diagnosticeren, en 85% was niet in staat om de primaire behandeling voor 80% van haar patiënten binnen 40 dagen af te ronden. Dat zijn twee van de belangrijkste uitkomsten van een recente enquête onder 1527 (ex)borstkankerpatiënten. Het onderzoek is een initiatief van BorstkankerVereniging Nederland (BVN). Het is de start van een jaarlijks terugkerende kwaliteitsmonitor voor borstkankerzorg die de BVN zal opzetten.
Snelle doorlooptijden in de borstkankerzorg zijn van groot belang vanwege de emotionele impact, maar ook vanwege de kwaliteit van leven. Snelle zekerheid en daarna een goed proces van voorlichting houdt patiënten op de been, aldus de BVN. Bovendien geeft een compacte, multidisciplinaire aanpak van het behandelproces (operatie, chemo- en radiotherapie binnen 6 à 7 maanden) een betere kwaliteit van leven tijdens en na de behandelingen.
• De diagnose van borstkanker is slechts bij 56% van de respondenten binnen 10 dagen voltooid en slechts bij 21% van de respondenten binnen de richtlijn van 5 werkdagen, zoals de BorstkankerVereniging in haar kwaliteitscriteria heeft geformuleerd.
• Slechts bij 27% van de respondenten is de radio- of chemotherapie binnen 4 weken na de operatie gestart, en slechts bij 12% binnen 3 weken zoals de BorstkankerVereniging kwaliteitscriteria aangeven.
• Slechts 14% van de ziekenhuizen is in staat voor 80% van de patiënten de diagnoses binnen de richtlijn van maximaal 10 dagen uit te voeren.
• Slechts 15% van de ziekenhuizen is in staat voor 80% van de patiënten de primaire behandeling binnen de richtlijn van 40 werkdagen af te ronden.
• Vooral academische ziekenhuizen scoren slecht.
• Ziekenhuizen met multidisciplinaire ‘mammacare’ units lijken beter te presteren wat de diagnose betreft.