Borstonderzoek: mammografie of echografie?

dossier Borstkanker vroegtijdig opsporen is zeer belangrijk. Zo vergroot je kans op genezing. Zowel de mammografie als de echografie zijn borstonderzoeken die ingezet worden. Maar wanneer is welk onderzoek nu precies nodig?

Wat is een mammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van je borsten. Het röntgenapparaat heeft twee platen waar je borst tussen wordt gelegd en wordt vastgezet. Van elke borst krijg je twee foto’s: één van boven naar beneden en één in de schuine richting. Op de foto zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel van je borst te zien. De mammografie kan borstletsels opsoren nog voor ze voelbaar zijn of symptomen veroorzaken. Na de borstfoto is soms verder onderzoek nodig om te bepalen of het gaat om een goedaardige verandering in de borst, of om borstkanker.

Mammografie is altijd het eerste onderzoek naar borstkanker. Je krijgt een mammografie bij het bevolkingsonderzoek borstkanker of als je huisarts je doorverwijst voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Lees ook: Mammografie: voortijdige opsporing van borstkanker

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven die niet hoorbaar zijn. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen detecteren.

De echografie is een eenvoudig onderzoek. Laat je een echo nemen, dan moet je je bovenlichaam ontbloten. De arts smeert vervolgens gel op de huid en beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. Het toestel zet de geluidsgolven om in beelden. De arts kan dan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Lees ook: Nieuw borstonderzoek PAMmografie pijnloos en nauwkeuriger dan mammografie

Wat is het verschil tussen mammografie en echografie?

Het grootste verschil tussen beide onderzoekstechnieken is dus dat een mammografie met röntgenstralen werkt en een echo met geluidsgolven.

Ook het doel verschilt: een mammogram is bedoeld om borstkanker te detecteren, terwijl een echografie kan helpen bij het opsporen van cysten, knobbeltjes of andere afwijkingen. In het bevolkingsonderzoek beschouwt men een echografie als een bijkomend onderzoek wanneer het resultaat van de mammografie afwijkt. 

Lees ook: Borstkanker: een eenvoudige bloedtest voor screening?

Waarom zowel een mammografie als een echografie?

Aangezien een echografie een erg gevoelige onderzoekstechniek is, worden er te veel letsels gevonden die na bijkomend onderzoek geen kanker blijken te zijn. Voor de vrouw kan dat zowel fysiek als emotioneel een belastende ervaring zijn.

Toch schrijft de arts soms een combinatie van een mammografie en een echo voor, de zogenaamde diagnostische mammografie. Dat gebeurt als een vrouw specifieke borstklachten heeft. In dat geval kan een echo waardevolle informatie opleveren. Ook als men iets verdachts ontdekt op een screeningsmammografie, kan een echo nuttig zijn.

Lees ook: Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker

Bronnen:
borstkanker.bevolkingsonderzoek.be
www.allesoverkanker.be/borstkanker
www.uzgent.be
www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/onderzoeken


Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram