Gerelateerde artikels
Mag een kankerpatiënt nog suiker eten?
nieuws
Onlangs was er veel te doen rond het verband tussen suiker en kanker. Een dieet met minder of zelfs zonder suiker zou positief zijn voor de behandeling van de ziekte. Maar voorlopig kunnen we op basis van onderzoek niet zeggen dat inname van suiker een invloed heeft op kanker bij mensen. Sterker nog: kankerpatiënten hebben net extra energie nodig. Dat zegt het competentiecentrum klinische voeding van UZ Leuven.
Aanleiding was een onderzoek van het departement Biologie KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) waaruit bleek dat suiker de groei van kankercellen in gistcellen stimuleert. Bij dit onderzoek waren echter geen patiënten, maar alleen gistcellen betrokken. Resultaten uit dat fundamentele onderzoek kunnen niet zomaar worden omgezet naar patiënten.
Kankerpatiënt of niet, suiker speelt voor iedereen eenzelfde rol in het dieet. Te veel suiker is voor niemand goed, maar suiker in de voeding zal kankerweefsel niet doen groeien. Daarvoor is de hoeveelheid suiker die het weefsel nodig heeft te verwaarloosbaar.
Je kunt een kankercel niet uithongeren
Een kankercel consumeert 1,8 g suiker per 100 g weefsel. Dat is een fractie van de hoeveelheid suiker in een gezond dieet. Zelfs onze eigen lever produceert meer suiker dan dat om ons lichaam ’s nachts van energie te voorzien.
Energiebehoefte bij kankerpatiënten
Kankerpatiënten hebben evenveel of zelfs meer energie nodig dan gezonde personen. Zij krijgen namelijk vaak te maken met ondervoeding, spierverlies, gewichtsverlies, smaakverlies en ontstekingen. Ook hun energieverbruik verschilt niet van dat van gezonde volwassenen (ongeveer 25-30 kcal/kg lichaamsgewicht).
Wat moet een kankerpatiënt dan wel eten?
Kankerpatiënten houden bij de samenstelling van hun dieet het best rekening met de volgende richtlijnen.
• Eiwitten
Neem minstens 1 à 1,5 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag in.
Eet daarvoor elke dag minstens:
• 2 zuivelproducten: yoghurt, melk, sojadrink, ...
• 1 stuk vis, vlees, ei of vegetarische eiwitbron
Vul verder aan met kaas, smeerkaas, vlees of vis op de boterham.
• Vitamines en mineralen
Vul uw dieet aan met vitamine- en mineralensupplementen in kleine dosissen.
Let op dat u de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt.
• Energie: suiker en alternatieven
Het belangrijk is om voldoende energie te eten. Op deze manier ondersteunt u uw lichaam zo goed mogelijk.
Suiker kan bijdragen om uw energie-inname op peil te houden. Denk hierbij niet alleen aan gewone suiker, maar ook aan:
• Honing
• Fruitsappen en toegevoegde suikers in smoothies
• Fruityoghurt
• Chocomelk
• …
Insulineresistent?
Enkel als u insulineresistent bent, haalt u uw energie best vooral uit vetten en minder uit enkelvoudige suikers.