Recept: apfelstrudel met rozijnen

Apfelstrudel met rozijnen.jpg

recepten

Wat is er lekkerder dan een lauwe apfelstrudel bij een heerlijk kopje koffie wanneer het buiten herfst of wintert?
Dit is het recept van Bake Off Vlaanderen. Daar weten ze ongetwijfeld hoe je de beste en de smeuïgste versie van deze Oostenrijkse appelflapjes maakt. Het gebruik van flinterdun filodeeg maakt deze strudel nog krokanter.

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten
50 g paneermeel
90 g poedersuiker
4 vellen filodeeg (20x30 cm)
80 g gesmolten boter
1 tl kaneel
vanilleroomijs (optioneel)

voor de vulling
500 g koude appelcompote met stukjes
(geen appelmoes)
50 g amandelschilfers
30 g rozijntjes
2 tl vanille-extract
1 el maizena
2 el citroensap

Bereiding
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  • Meng het paneermeel en de poedersuiker tot een strooisel. Leg een vel filodeeg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk het filodeeg met 1/5 van de boter en bestrooi met 1/5 van het strooisel. Herhaal deze lagen filodeeg, boter, strooisel. Stop na het vierde deegvel. Je houdt dan 1/5 van de boter en 1/5 van het strooisel over.
  • Verdeel de appelvulling in de lengte over het midden van het filodeeg. Laat twee stroken deeg aan weerszijden van de vulling vrij. Laat ook een paar cm vrij aan de korte kanten. Bestrooi met kaneel. Vouw het deeg rond de vulling door de lange kanten over elkaar te leggen.
  • Neem een tweede bakplaat met bakpapier en leg die omgekeerd op de strudel. Keer de bakplaten samen om. De strudel ligt nu met de naad naar onder op de tweede bakplaat. Bestrijk de strudel met de rest van de boter en werk af met de rest van het strooisel.
  • Bak 20 minuten of tot de strudel goudbruin is. Laat afkoelen tot lauw. Serveer eventueel met een bolletje roomijs. 

    Tip
    Maak zelf paneermeel van een paar beschuiten met het sikkelmes van de keukenmachine. Of doe een paar beschuiten in een plastic zakje en plet ze met de

Een recept uit 'Bake off Vlaanderen - Altijd feest!'
uitgegeven door Uitgeverij Angèle
VKP 24,99 euro

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram