Mag je medicijnen en voedingssupplementen combineren?

123_medicatie_pillen_ziek.jpg

dossier

Gebruik je medicijnen? Dat gaat niet altijd goed samen met het gebruik van voedingssupplementen. Bij sommige combinaties is er een kans op wisselwerking. De stoffen in het supplement kunnen het effect van een medicijn verzwakken, versterken of er kunnen zelfs levensbedreigende effecten zijn. 

Lees ook: Welke medicijnen mag je niet combineren?

Lees ook: Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers?

Welke medicatie niet combineren met voedingssupplementen?

  1. Als je een antibioticum neemt, moet je opletten met het gebruik van calcium-, ijzer-, magnesium-, psyllium- en zinksupplementen. Ze kunnen de werking van antibiotica verminderen. Om dat risico te verminderen, kan je het supplement minstens twee uur voor of twee uur na het antibioticum innemen.
  2. Veel supplementen hebben een gevaarlijke wisselwerking met bloedverdunners zoals warfarine. Het effect van de medicatie kan worden versterkt en je kan overmatig gaan bloeden. Het gaat om de supplementen visolie, knoflook, gember, ginkgo biloba, pau d'arco, moederkruid, vitamine E, vitamine K en witte wilgenbast.
  3. Een gevaarlijke wisselwerking is er ook bij Canadese geelwortel (goldenseal) en bloedstollingsmedicijnen. Het vermogen van het lichaam om bloed te stollen wordt namelijk minder, wat kan leiden tot bloedingen of blauwe plekken.
  4. Antidepressiva – meer bepaald MAO-remmers – mag je niet combineren met groene thee, melatonine, sint-janskruid, valeriaan en ginseng. Je hebt dan een hoger risico op angst, verwardheid, overmatige sedatie en andere mogelijk ernstige reacties.
  5. Wees ook voorzichtig bij het gebruik van supplementen in combinatie met insuline en orale diabetesmedicijnen. Er kan een risico zijn op nadelige bijwerkingen, zoals een versterkte bloedsuikerverlagende werking, of veranderingen in de effectiviteit van de medicijnen. Supplementen die deze risico’s inhouden, zijn onder andere alfaliponzuur, kattenklauw, chroom, paardenbloem en ginseng (Panax of Siberische).
  6. Ook verdovende pijnstillers, zoals codeïne, combineer je beter niet met bepaalde supplementen. Dat kan namelijk leiden tot overmatige slaperigheid en andere gevaarlijke complicaties. Het gaat om goldenseal, kava, melatonine en valeriaan.
  7. Risico op overstimulatie, maagklachten en andere problemen kunnen optreden als je bepaalde stimulerende middelen voor het zenuwstelsel, zoals methylfenidaat, combineert met astragalus, (Panax) ginseng en guarana.
  8. Supplementen die zoethoutwortel bevatten kunnen een wisselwerking hebben met diuretica en bloeddrukmedicijnen. Zo worden hun bijwerkingen erger of kunnen ze zelfs ernstige problemen veroorzaken zoals een verstoorde kaliumbalans of bloeddrukschommelingen in het lichaam.
  9. Opgelet ook als je immunosuppressiva neemt. Dit medicijn mag je niet combineren met Echinacea. Echinacea stimuleert mogelijk het immuunsysteem. Daardoor kan het de werking van immunosuppressiva verstoren.

Lees ook: Fototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?

Bronnen:
https://www.readersdigest.ca
https://www.ivg-info.nl
https://www.nvwa.nl
https://www.verywellhealth.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram