Welke medicijnen mag je niet combineren?

In dit artikel
Welke medicijnen mag je niet combineren?

dossier

Medicijnen met elkaar combineren, is niet zo onschuldig als je misschien denkt. Het kan ervoor zorgen dat middelen niet meer werken of net sterker werken. Ook het risico op maagbloedingen kan sterk toenemen bij sommige combinaties. Het veiligste is om meerdere medicijnen niet gelijktijdig in te nemen. Maar soms gaat het niet anders, bij chronische ziektes bijvoorbeeld. Bespreek je medicatiegebruik in dat geval altijd met je huisarts.

Lees ook: Bloedverdunners en voeding

Lees ook: Ongewenste haargroei door geneesmiddelen

Interactie tussen geneesmiddelen

  • Bepaalde inhalatiesprays tegen astma staan erom bekend dat ze een tegengestelde werking vertonen met bepaalde bloeddrukverlagers (bètablokkers). De inhalatiespray werkt dan niet goed meer.
  • Simvastatine is een medicijn dat cholesterol en triglyceriden in het bloed verlaagt. De werking ervan kan verminderen als je het combineert met medicijnen tegen epilepsie, dexamethason, rifabutine en rifampicine (antibiotica) en sint-janskruid.
  • Ook weet men van slaapmedicatie dat je ze niet mag combineren met andere slaapmedicatie. Meerdere slaapmiddelen tegelijk versterken elkaars werking.
  • Als je laxeermiddelen combineert met andere medicijnen ontstaat het probleem dat de andere medicijnen het lichaam te snel verlaten door de laxeermiddelen. De opname van die middelen is dus lager.
  • Miconazol (middel tegen schimmelinfecties op de huid) mag je niet combineren met bloedverdunners, meer bepaald met fenprocoumon en acenocoumarol. Minazol zal de werking van de bloedverdunners versterken, wat gevaar kan inhouden.
  • Het is niet aan te raden om ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), zoals ibuprofen, in combinatie met bloedverdunners te nemen. De bloedverdunner zal dan niet meer werken. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen ook in wisselwerking treden met andere geneesmiddelen die niet bloedverdunnend zijn, bijvoorbeeld antidepressiva zoals fluoxetine (prozac) of paroxetine (seroxat). Deze antidepressiva in combinatie met NSAID’s vergroten het risico op een maag-darmperforatie. Ook mag je NSAID’s niet combineren met steroïden, en dan vooral de steroïden die veel mensen met de longziekte COPD en reuma slikken. Dit geeft risico op een maagbloeding.

Lees ook: Contra-indicaties: wanneer gebruik je beter geen ibuprofen?

Medicatie en voeding

  • Het kruidenpreparaat sint-janskruid kan ernstige bijwerkingen geven als je het combineert met de anticonceptiepil, medicijnen tegen kanker, medicijnen tegen hart-en vaatziekten, medicijnen tegen epilepsie, antipsychotica, antidepressiva en antistollingsmiddelen.
  • Pompelmoes vertraagt de afbraak van bepaalde medicijnen in het lichaam. Het effect van het medicijn wordt dus sterker en dat verhoogt de kans op bijwerkingen. Om welke medicijnen het precies gaat, kan je onder meer lezen op de verpakking van het medicijn.
  • Omgekeerd kan melk de opname van bepaalde medicijnen (onder meer antibiotica) verhinderen. Die neem je dus beter in met water dan met melk. Mogelijks kan je een paar uur nadien wel melk drinken. Check bij je apotheker als je twijfelt.

Lees ook: Pompelmoes gevaarlijk wanneer je geneesmiddel neemt

Lees ook: Fototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?

Alcohol en medicijnen combineren

Alcohol gebruiken met medicatie is om meerdere reden een slecht idee:

  • Alcohol kan de werking van medicijnen tegengaan.
  • Alcohol versterkt de bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
  • Bepaalde medicijnen vertragen de afbraak van alcohol in het lichaam. Giftige stoffen blijven zo langer in je lichaam, wat kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.
  • Alcohol verwijdt de bloedvaten. Als je een medicijn gebruikt dat de bloedvaten wijder maakt en je drinkt daarbij alcohol, dan kan je duizelig worden.
  • Slaapmiddelen combineren met alcohol kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Lees ook: Alcohol drinken bij antibiotica: wat zijn de gevolgen?

Lees ook: Bijwerkingen corticosteroïden (cortisone): fysiek en mentaal

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.medapp.nl
https://www.eg.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram