Hoe geraak je van die vervelende fruitvliegjes af?

123-h-fruitvlieg-08-20.jpg

nieuws

Zomerse temperaturen en een schaal met lekker rijp fruit in de keuken, dat is de droombestemming voor fruitvliegjes. Die beestjes zijn niet schadelijk maar wel enorm irritant. En je mag er toch ook niet aan denken dat er paar vliegeneitjes zitten op die sappige perzik waarin je bijt ... Hoe geraak je ervan af?

Het meest bekende trucjes is een schaaltje met lauw zeepsop en azijn (ongeveer de helft van elk) in je keuken klaarzetten om de vliegjes aan te trekken en in de val te lokken. Fruitvliegjes worden niet toevallig azijnvliegjes genoemd, ze zijn gek op dat goedje. Ook een bakje met wat stroop of honing (waarin ze blijven kleven) is aanlokkelijk. Een bodempje wijn of bier (waarin ze beneveld verdrinken als je de fles daarna afsluit) vinden ze eveneens aantrekkelijk, maar soms volstaan al die middeltjes niet om de vliegjes volledig uit je huis te bannen. Als ze onvoldoende helpen, kun je deze stappen ondernemen.

  • Check alle groente en fruit die in je keuken, kasten of koele bergplaats liggen. Exemplaren die rotte vlekken vertonen, overrijp of gekneusd zijn, gooi je beter weg. Wikkel ze bij voorkeur in een dikke laag krantenpapier die goed afsluit, dan kunnen ze in de GFT-bak terecht. Maak de (fruit)schaal, plank, kast of bak waar ze lagen helemaal schoon voor je de resterende vruchten of groente terug erop legt.  
  • Zet je (GFT)-vuilnisbak buiten en sluit hem goed af. Reinig de vuilnisbak regelmatig, zeker als er sappen van groente of fruit in gelekt zijn.  
  • Poets grondig alle plaatsen waar sappen of restjes van fruit en groente zich kunnen ophopen: de stop en afvoer van de gootsteen, de kookplaat en de dampkap, de koelkast, keukentoestellen…. Indien nodig ook de afvoer van je gootsteen want ook daar voelen fruitvliegjes zich in hun sas.
    Stofzuig regelmatig je aanrecht om achtergebleven eitjes te verwijderen.
  • Spoel de lege flessen en potjes die je niet meer nodig hebt en doe ze zo snel mogelijk in de glascontainer. Potjes die je wilt houden (bv. voor zelfgemaakt confituur) maak je best meteen volledig schoon met zeepsop om komaf te maken met zoete of gegiste restjes die de ideale habitat zijn voor deze vliegjes. Lege blikjes laat je best niet slingeren. Gooi ze meteen in de daartoe bestemde vuilniszak en sluit die goed af. 
  • Sluit alle potjes die bewerkte groente en fruit bevatten (bv. confituur) goed af en draai de deksels stevig dicht. Ook flessen met restjes wijn of bier moet je meteen goed afdichten en best niet te lang laten staan.
  • Vervang je keukensponsje, vaatdoek of ander schoonmaakgerief als er vliegjes rond zwermen. Ook daar durven ze wel eens eitjes leggen. 
  • Laat geen vaat op tafel of op het aanrecht staan, zeker geen glazen waarin alcohol of een zoete drank werd geserveerd. Spoel alles af en zet het meteen in de vaatwasmachine. Sluit de deur van de vaatwasmachine goed af en laat de afwas er niet te lang in staan voor je de machine in gang zet.  
  • Voorkomen is altijd beter dan genezen. Fruitvliegjes hebben een hekel aan de geur van bepaalde kruiden en specerijen zoals kruidnagel, lavendel, dille, salie, basilicum en knoflook. Een potje van deze kruiden in huis halen is dus een goed idee om de vliegjes op afstand te houden en het fleurt meteen je keuken op. Een paar kruidnagels in een halve sinaasappel geprikt, houden de beestjes eveneens weg.

Bronnen
www.rentokil.com
https://www.duurzaamthuis.nl/fruitvliegjes-bestrijden-de-natuurlijke-aanpak

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram