Gerelateerde artikels
Hoe weet je of een avocado eetrijp is?
In dit artikel
Hoe weet je of een avocado eetrijp is?
dossier
Met een avocado kan je veel kanten uit. Gepureerd voor guacamole, in coulis of in mousse, in slaatjes of als garnituur bij rauwe of gebakken vis. Vooral met een stukje krab, pompelmoes, (roze) garnalen of geitenkaas is de avocado een goede match. Hoe weet je nu of een avocado voldoende rijp is voor verbruik (binnen de 24 uur)?
Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet
Hoe weet je of een avocado eetklaar is?
Een avocado moet zacht en smaakvol zijn, niet brokkelig of draderig en al zeker niet rot. Het beste wat je kunt doen is een exemplaar kiezen dat niet al te rijp is en daarna twee of drie dagen wachten om het op te eten. Aan de kleur van de schil kan je niet zien of die eetrijp is, want die varieert van groen tot bruinzwart naargelang van de soort. Een indicatie is de ‘touch’ van de vrucht. Je moet de schil zacht kunnen indrukken als je de avocado nog diezelfde dag wilt opeten. Een ander trucje is de steelaanzet verwijderen: is het vruchtvlees daaronder geel, dan is de avocado eetklaar! Wil je avocado eerst nog twee dagen bewaren (48 uren) dan kies je beter een exemplaar met hard en dens vruchtvlees.
Lees ook: Hoe verwijdert u de pit van een avocado op een veilige manier?
Avocado: groente of fruit?
De meeste mensen denken dat de avocado een groente is omdat hij vooral gebruikt wordt in slaatjes of als ‘groente’ wordt bereid en gegeten. Maar dat klopt niet want een avocado is wel degelijk een fruitsoort. De avocado is de vrucht van de avocadoboom, afkomstig uit Mexico en familie van de laurierboom. De vrucht is zeer rijk aan de vitamines C, B en E en ze is een belangrijke bron van ijzer, kalium en fosfor.
|
Avocado snel laten rijpen
Is je avocado nog onvoldoende rijp de avond voor je hem wilt eten, wikkel hem dan in krantenpapier of leg hem in de fruitschaal bij de bananen of de appels (niet in de koelkast en niet in de zon). Deze fruitsoorten geven namelijk ethyleen af, een gas dat het rijpen van vruchten en groenten bevordert. Dat is ook de reden waarom je appels en peren best niet in dezelfde fruitschaal legt, tenzij je de peren in een oogwenk rijp (of rot) wilt.
Lees ook: Een harde avocado snel laten rijpen? Dat kan zo!
auteur:
Barbara Simon,
lifestylejournalist