Gerelateerde artikels
Recept: linguine met schelpen in een pakketje
recepten
Door de pasta met de saus te verwarmen in een Qbag (liever in zo'n zak dan in een pakketje van aluminiumfolie) wordt de smaak extra geconcentreerd; de pasta zuigt de saus op en neemt de smaak van de schelpdieren aan. In plaats van een Qbag of aluminiumfolie kun je ook bakpapier gebruiken voor het pakketje. Zolang je er maar voor zorgt dat er geen openingen zijn, waardoor het aroma kan ontsnappen.
Kook de pasta al dente, of liefst nog wat korter, want hij wordt nog wat gaarder in het pakketje in de oven.
Kook de pasta al dente, of liefst nog wat korter, want hij wordt nog wat gaarder in het pakketje in de oven.
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
400 g venusschelpen, schoongemaakt en geweekt (*)
300 g mosselen
2 el olijfolie
3 tenen knoflook, gepeld
snufje gedroogde oregano
350 g gedroogde linguine
400 g tomatenblokjes uit blik
1 el fijngesneden basilicum
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Spoel de venusschelpen en mosselen afzonderlijk af onder de koude kraan. Verwijder exemplaren die gebroken zijn of zich niet sluiten als je ze tegen het aanrecht tikt.
- Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan en voeg 1 teen knoflook en de oregano toe. Voeg de venusschelpen toe en verwarm ze 3 tot 5 minuten op matig vuur tot de schelpen zich openen. Neem de pan van het vuur en verwijder schelpen die niet zijn opengegaan.
- Doe de mosselen in een middelgrote pan, schenk er 150 ml water bij en breng dit afgedekt aan de kook op hoog vuur. Stoom ze 3 tot 5 minuten onder regelmatig schudden tot de schelpen opengaan. Neem de pan van het vuur en verwijder schelpen die niet zijn opengegaan.
- Schep de venusschelpen en mosselen uit de pannen; bewaar 1 eetlepel van het kookvocht van de venusschelpen. Neem bijna alle schelpdiertjes uit de schelpen en leg ze op een bord.
- Verwarm de oven voor op 225 °C. Kook de linguine in een pan met licht gezouten kokend water in 8 à 10 minuten, of volgens de aanwijzingen op de verpakking, bijna beetgaar (al dente). Giet hem af.
- Verhit de rest van de olie in een middelgrote pan. Bak hierin 2 tenen knoflook onder regelmatig omscheppen in een paar minuten bruin en schep ze uit de pan. Voeg de tomaten, linguine, schelpdiertjes, het basilicum, het opgevangen schelpenkookvocht en wat zout en peper toe. Schep de pasta goed om.
- Spreid een groot vel aluminiumfolie uit en schep de pasta in het midden. Klap de randen erover en sluit de randen van het folie goed rond de inhoud. Leg het pakketje op een bakplaat en verwarm de pasta nog 5 minuten in de oven. Serveer hem direct.
- Spreid een groot vel aluminiumfolie uit en schep de pasta in het midden. Klap de randen erover en sluit de randen van het folie goed rond de inhoud. Leg het pakketje op een bakplaat en verwarm de pasta nog 5 minuten in de oven. Serveer hem direct.
(*) Hoe prepareer je verse venusschelpen?
- Spoel de schelpen af onder de koude kraan, doe ze in een kom met gezouten water en laat ze 2 uur staan. Zie je wat zand op de bodem van de kom, herhaal het proces dan tot het weekwater helder blijft.
- Spoel de schelpen weer schoon onder de koude kraan en tik ze tegen het aanrecht; zo verwijder je het resterende zand.
- Spoel de schelpen af onder de koude kraan, doe ze in een kom met gezouten water en laat ze 2 uur staan. Zie je wat zand op de bodem van de kom, herhaal het proces dan tot het weekwater helder blijft.
- Spoel de schelpen weer schoon onder de koude kraan en tik ze tegen het aanrecht; zo verwijder je het resterende zand.
uitgegeven door Spectrum, Amsterdam
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist