Migraine en het migrainebrein

Getty_migraine_hoofdpijn_moe_2023.jpg

boeken-interviews

Ongeveer 15% van de wereldbevolking lijdt aan migraine. Deze aandoening is bij vrouwen jonger dan 50 jaar wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van ziektedagen.

Toch zijn er heel wat mensen die ondanks hun klachten niet weten dat ze aan migraine lijden. Migraine is een erg miskende aandoening die vaak onder de radar blijft. Voor een leek is het vaak moeilijk het onderscheid te maken tussen de verschillende soorten hoofdpijn (denk aan clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn…). Wat de ene hoofdpijn spanningshoofdpijn maakt en de andere hoofdpijn een onderdeel van een migraineaanval, wordt onder andere bepaald door de plaats waar de hoofdpijn zich bevindt, de duur van een aanval en de symptomen die ermee gepaard gaan. Meestal kan je ook afgaan op de invloed van de hoofdpijn op je functioneren. Als hoofdpijn herhaaldelijk een grote impact heeft op je dagelijks leven, dan kan je er in de regel van uit gaan dat het om migraine gaat. 

Lees ook: Welke soorten migraine zijn er?

boek_migraine.jpg
Omdat er over migraine veel misvattingen zijn en patiënten zich nog steeds veel vragen stellen over de aandoening, brachten Dr. Adinda De Pauw, Dr. Anneke Govaerts en Dr. Annick Verstappen het boek ‘Migraine. In vraag en antwoord’ uit, waarin ze een heel aantal van die vragen beantwoorden. Dit boek is een vervolg op het eerder verschenen ‘Migraine. Alles wat je moet weten’. 

De auteurs zijn over één ding heel duidelijk: Migraine is een hersenaandoening waarmee je geboren wordt. Daarom werkt een migrainebrein ook anders: het is vatbaarder voor prikkels. Zelfs als er geen sprake is van een migraineaanval verloopt de prikkelverwerking in een migrainebrein anders dan in een niet-migrainebrein. Een migrainebrein kan bovenmatig reageren op informatie die het binnenkrijgt via zintuigen, zoals zicht, reuk, gehoor, evenwicht, smaak of tast. Een gewoon brein kan ervoor zorgen dat irrelevante prikkels worden buitengesloten, maar bij een migraine-brein blijven de prikkels binnenstromen. Dat probleem met de sensorische informatieverweking bestaat al sinds de geboorte en verdwijnt niet met ouder worden. 

Lees ook: Hoofdpijn en migraine bij kinderen

Het mag dan ook niet verbazen dat migraine meer dan hoofdpijn alleen is. Een migrainebrein bevindt zich altijd in een van de volgende fases:

  1. Interictale fase: alles functioneert normaal, geen hoofdpijn, maar de prikkelverwerking verloopt wel anders dan bij niet-migrainepatiënten
  2. Prodromale fase: typische klachten van vermoeidheid, geeuwen, nekpijn, misselijkheid, zin hebben in bepaald soort eten, …
  3. Aurafase: visuele gewaarwordingen in een deel van het gezichtsveld en/of gevoelsveranderingen. Nochtans gaat niet elke migraineaanval gepaard met een aura.
  4. Hoofdpijnfase: hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, braken, slaperigheid, …
  5. Postdromale fase: vaak nekpijn, minder energie, mindere concentratie, … 

Lees ook: Migraine door geuren: wat zijn mogelijke triggers?

Het boek behandelt een hele reeks vragen over migraine, maar wat iedereen natuurlijk wil weten is of je migraine kan genezen. Het antwoord is spijtig genoeg neen, maar je kan gelukkig wel veel doen om aanvallen te vermijden of in ernst te verminderen. Zo is het belangrijk om erachter te komen welke triggers een aanval uitlokken, en in welke omstandigheden die triggers vrij spel krijgen. De auteurs geven het voorbeeld van een paar glaasjes wijn. Die glaasjes kunnen op een vrijdagavond na een zware werkweek een aanval uitlokken, terwijl ze dat niet doen als ze genuttigd worden tijdens een ontspannen vakantie. Er bestaat daarom ook geen vaste set van do’s and don’ts omdat migraine voor iedereen en in elke situatie anders is. Wat wél vaststaat, is dat migrainepatiënten gediend zijn met een gezonde levensstijl. Het advies luidt dan ook:

  • Drink voldoende water
  • Eet gezond en voldoende vaak (elke 4 tot 6 uur)
  • Beweeg, liefst zo’n 3 tot 5 keer per week een half uurtje
  • Slaap voldoende (7 à 8 uur)
  • Ga stress tegen (bijvoorbeeld door gebruik te maken van stress reducerende technieken)

Lees ook: Het effect van ademhalingsoefeningen op migraine

Bij twijfel of als je nood hebt aan meer informatie, raadpleeg een neuroloog.

Lees ook: Getuigenis over migraine: bij de neuroloog

Migraine in vraag en antwoord
Adinda De Pauw, Anneke Govaerts, Annick Verstappen
Uitgeverij Pelckmans

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram